Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

26.5. 2015 jsem coby kupující podepsal kupní smlouvu na převod pozemku (cca 1,5 ha - louka + malý lesík), zápisem vlastnického práva do KN 23.6.2015. 10/2015 při vytyčení parcel jsem zjistil, že v lesíku na okraji koupeného pozemku se vyskytuje černá skládka v rozsahu cca 10 m2, která částečně zasahuje i do koupeného pozemku.

Skládka je daleko větších rozměrů, je zakrytá porostlou travou a zeminou. Tuto skutečnost mi potvrdili sousedé žijící zde přes 25 let, potvrdili mi rozlohu cca 200 m2 a hloubku 2-3 m. Skládka pravděpodobně vznikla vývozem odpadů od okolních chat. Na skutečnost existence skládky jsem nebyl prodávajícím vůbec upozorněn. V kupní smlouvě čl. IV (1) stojí prohlášení prodávající strany:
b/ na Předmětu převodu neváznou žádné závady, s výjimkou těch, které jsou uvedené ve veřejném seznamu, které by ve smyslu ust. § 1107 občanského zákoníku přešly s převodem vlastnického práva k Předmětu převodu na Kupující. Kupující berou na vědomí, že jiné závady, než ty, které jsou zapsané ve veřejném seznamu, na ně přejdou pouze tehdy, pokud je měli a mohli z okolností zjistit nebo bylo-li to ujednáno anebo stanoví-li tak zákon; Prodávající žádné takové okolnosti Kupujícím nesdělili ani neuvedli;
V čl. IV (2) je ujednání
Smluvní strany se dohodly, že pokud se jakákoliv prohlášení či ujištění Prodávajícími obsažené shora v odst. 1 tohoto článku této smlouvy ukážou nebo se stanou nepravdivými, nepřesnými, neúplnými, matoucími, klamavými nebo zavádějícími, budou Kupující oprávněni vůči Prodávajícím požadovat buď slevu z kupní ceny ve výši v jaké vzniklá škoda dle prokazatelných důkazů nastala a/nebo uvedení takové skutečnosti do souladu s ujištěními a tvrzeními obsaženými v této smlouvě a/nebo budou Kupující oprávněni od této smlouvy jednostranně odstoupit.
Dále pak prohlášení mne - kupující strany v čl. IV (3) :
b/ že se řádně seznámili se stavem Předmětu převodu v čl. I. této smlouvy, že si jej před uzavřením smlouvy prohlédli a Předmět převodu v tomto stavu do svého vlastnictví kupují.
Skutečnost skládky jsem zjistil v říjnu, tuto vadu jsem sdělil Prodávající straně s návrhy řešení (likvidace skládky na náklady Prodávájící, nebo sleva z ceny kupní). Prodávající na mé návrhy nechce přistoupit, tvrdí, že rozloha skládky je 10 m2 a navrhuje náklady na likvidaci nést společně max. do 100 tis. Kč za oba.
Cítím se poškozen, reklamuji skrytou vadu na předmětu prodeje. Tvrdím, že černá skládka v lesíku byla dobře ukrytá travinami a přes bujnou květnovou vegetaci nešla ani lokalizovat, nehledě k tomu, že hranice pozemku nebyly geodeticky vykolíkovány, tudíž jsem si nemohl všimnout ani viditelné malé části skládky na hranici pozemku za lesíkem v rozsahu 10m2, která je oproti skutečné rozloze zanedbatelná. Jaké prohlášení má vyšší váhu - to že kupující deklaruje, že nemá pozemek žádné vady, nebo to, že jsem se se stavem pozemku řádně seznámil? Mám možnost se úspěšně domoci svých práv u soudu? Pokud ano, je třeba k vyčíslení škody znaleckého posudku, nebo stačí cenové nabídky od odborných firem likvidující a sanující skládky? Předem děkuji za rychlou odpověď. Marián

ODPOVĚĎ:
V takovém případě nezbývá než vytknout prodávajícímu podstatnou vadu na předmětu koupě, která v rozporu s prohlášením prodávajícího v kupní smlouvě na nemovtié věci vázne s tím, že požadujete slevu z kupní ceny, aby mohl být pozemek uveden do řádného stavu. Výši slevy bych vymezil předběžnou kalkulací firmy, která by sanaci části pozemku prováděla, jejíž kopii bych k žádosti přiložil. To vše bych odeslal doporučeným dopisem s dodejkou prodávajícímu s lhůtou k vyjádření řekněme 14 dnů.
Pokud prodejce nebude reagovat či slevu poskytnout odmítne, tak nezbude, než slevu z kupní ceny žalovat u soudu. Tam je třeba mít především vše dobře prokázáno, tedy prokázání všech skutečností, které výše podrobně popisujete. Je otázkou, zda k takovému kroku nevyužít služeb advokáta. V případě, že se rozhodne částečně hradit, rozhodně nabídku přijměte, i když se bude jednat třeba jen o částku poloviční vzhledem ke skutečným nákladům.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.