Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Koupili jsme v říjnu 2015 dům, který je 18 let starý. Ke smlouvě jsme si nechali vypsat seznam závad. Zjistili jsme, že topení v domě nefunguje, tak jak má, ač nám bylo řečeno, že ano a dále jsme zjistili, že do domu zatéká a v části bazénu je plíseň. Problém je zřejmě v podlahovém topení a v izolaci střechy.

To ještě nevíme. Je v takovém případě možné odstoupit od smlouvy nebo žádat část finance zpět? Dům byl drahý a mysleli jsme, že je tedy i dobře udělaný.
Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Domnívám se, že ve Vašem případě se bude jednat o tzv. nepodstatné porušení smlouvy. Podstatné porušení smlouvy je jednoduše řečeno takové porušení smlouvy, které, kdyby druhá smluvní strana předvídala, pak by smlouvu neuzavřela. Toto vymzení je nutné vnímat tak, že podstatným porušením budou jen ty nejzávažnější vady. Navíc, z důvodu právní jistoty je lepší vždy počítat s tím, že se jedná o nepodstatné porušení smlouvy.
V takovém případě máte práva uvedená v § 2107 zákona č. 89/2012 Sb. , občanský zákoník.
Podle tohoto ustanovení platí, že je-li vadné plnění nepodstatným porušením smlouvy, má kupující právo na odstranění vady, anebo na přiměřenou slevu z kupní ceny.
Dokud kupující neuplatní právo na slevu z kupní ceny nebo neodstoupí od smlouvy, může prodávající dodat to, co chybí, nebo odstranit právní vadu. Jiné vady může prodávající odstranit podle své volby opravou věci nebo dodáním nové věci; volba nesmí kupujícímu způsobit nepřiměřené náklady.
Neodstraní-li prodávající vadu věci včas nebo vadu věci odmítne odstranit, může kupující požadovat slevu z kupní ceny, anebo může od smlouvy odstoupit. Provedenou volbu nemůže kupující změnit bez souhlasu prodávajícího.
Z uvedeného vyplývá, že právo odstoupit od smlouvy máte teprve v případě, že prodávající neodstraní vadu ani na výzvu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.