Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych ještě v letošním roce prodala svoji rukodělnou tvorbu (čepice, ponožky) na Vánočním jarmarku. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednorázovou záležitost domnívám se, že se bude jednat o příležitostný příjem, který není třeba danit pokud částka nepřesáhne 30 000, -Kč. Bohužel nevím jak se zachovat co se týká účtenek a záruk.

Jsem povinna vydávat zákazníkům nějaké účtenky popř. záruku na zboží? Pokud ano, jakým způsobem by probíhala reklamace? Je nějaký zákon, kterým se toto řídí? Děkuji, Petra

ODPOVĚĎ:
Pokud v tomto oboru nepodnikáte, pak nemusíte poskytovat na své zboží záruku (nejste podnikatelem, tudíž se na zboží nevztahuje zákonna dvouletá záruka). Poskytnutí záruky je tak čistě na Vašem uvážení.
Z hlediska daní máte pravdu, takovýto jednorázový prodej vlastních výrobků nelze považovat za soustavnou činnost. Podléhá tedy zdanění dle §10 zákona o daních z příjmů a příjem do 30.000 Kč je osvobozen bez povinnosti podávat daňové přiznání.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.