Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych se informovala na jednu věc: jedná se o formulaci v kupní smlouvě, konkrétně vyhotovení kupní smlouvy, kde se píše, že pouze jedno vyhotovení bude s úředně ověřenými podpisy pro účely vkladu vlastnického práva do katastru nemovitostí. Ostatní vyhotovení budou bez úředně ověřeného podpisu.

Mohu se dožadovat také jednoho vyhotovení s úředně ověřenými podpisy čistě jako doklad pro mě jako kupujícího? Tuto otázku jsem již položila také advokátovi, ale bylo mi odpovězeno, že ji dostanu k disposici, až bude uhrazena kupní cena. Jaký je správný postup co se týče vyhotovení kupní smlouvy s úředně ověřenými podpisy? Děkuji, Veronika

ODPOVĚĎ:
Pokud požadujete další vyhotovení smlouvy s úředně ověřenými podpisy, musí se na takové skutečnosti dohodnout smluvní strany. Na platnost smlouvy však nemá vliv, zda jsou podpisy úředně ověřeny či nikoliv. Neexistuje jiná možnost, např nějaké donucení. K samotnému vyhotovení pak dojde tak, že smluvní strany buď podepíší listinu před osobu oprávněnou (např. notářem, nebo na CZECH POINTECH), nebo před touto osobu prohlásí, že tento podpis je jejich.
Spíše mě zaráží tvrzení, že smlouvu dostanete až v případě, když uhradíte kupní cenu. Osobně bych rozhodně neprovedl žádnou větší platbu bez toho, aniž bych měl u sebe platnou smlouvu. V tomto směru můžete požadovat změnu smlouvy.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.