Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

6.5. jsem uzavřela kupní smlouvu s AAA auto na pobočce v Olomouci. Do dnešního dne mi nepřišel velký technický průkaz, na moji reakci mi bylo sděleno, že technický průkaz byl zaslán jako doporučená zásilka přes poštu. Pošta prý zásilku nedoslala, je pravděpodobnost, že se ztratila.

Musím přijmout duplikát, pokud by se ztratil velký technický průkaz. Mohu dostoupit od smlouvy či požadovat nějakou náhradu od AAA? Ve smlouvě však nic není uvedeno. S duplikátem je auto znehodnocené, je těžké ho i někdy prodat za původní cenu. jak mohu postupovat? Děkuji, Božena

ODPOVĚĎ:
Došlo-li skutečně k doporučenému odeslání velkého technického průkazu prodávajícím, měl by být prodávající schopen Vám tuto skutečnost doložit. V první řadě Vám proto doporučuji vyzvat prodávajícího k prokázání této skutečnosti, současně se můžete obrátit na Českou poštu s reklamací poštovní služby.

Pokud se prodávající v kupní smlouvě zavázal k odevzdání velkého technického průkazu (což předpokládám), došlo na jeho straně k porušení povinnosti dle § 2087 a § 2094 občanského zákoníku.

Dle § 2099/1 občanského zákoníku platí, že věc (zde automobil) je vadná mimo jiné i tehdy, jsou-li vadné doklady nutné pro užívání věci (což samozřejmě platí i v případě, nejsou-li tyto doklady kupujícímu vůbec odevzdány).

Pro posouzení práv, která Vám v souvislosti s nedoručením velkého technického průkazu vzniknou, je v první řadě nutné poukázat na § 2002/1 občanského zákoníku, dle něhož je podstatným porušením smlouvy takové porušení povinnosti, o němž strana porušující smlouvu (zde prodávající) již při uzavření smlouvy věděla nebo musela vědět, že by druhá strana smlouvu neuzavřela, pokud by toto porušení předvídala; v ostatních případech se má za to, že porušení podstatné není.

V rámci kupní smlouvy Vám v souvislosti s vadným plněním ze strany prodávajícího, které je podstatným porušením jeho povinností, vznikají tato práva (§ 2106/1 občanského zákoníku):

a/ právo na odstranění vady dodáním nové věci bez vady nebo dodáním chybějící věci,

b/ právo na odstranění vady opravou věci,

c/ právo na přiměřenou slevu z kupní ceny, nebo

d/ právo odstoupit od smlouvy.

Představuje-li naopak vadné plnění ze strany prodávajícího pouze nepodstatné porušení jeho povinností, vznikají Vám tato práva (§ 2107/1 občanského zákoníku):

a/ právo na odstranění vady,

b/ právo na přiměřenou slevu z kupní ceny.

Nebude-li ve Vašem případě prodávající schopen dodat Vám originál velkého technického průkazu, doporučuji Vám kontaktovat advokáta:

http://www.advokatikomora.cz

s jehož pomocí můžete po prodávajícím požadovat slevu z kupní ceny automobilu či od kupní smlouvy odstoupit (a to dle Vaší volby).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.