Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem chovatel, pejsek byl narozený 7.2.2013, prodej novým majitelům 31.5.2013. Mám dlouhá léta chovatelskou stanici psů jako zájmovou, ne podnikatelskou činnost. Loni jsem si chtěla nechat psa s nejlepším genetickým profilem, ale jedni lidé se do jeho fotografií zamilovali a dlouhodobě jej na mně škemrali i když nezastírali, že chovného psa mít nechtějí.

Situace se vyvinula tak, že si psa nakonec odvezli s tím, že mi slíbili a i ve smlouvě podepsali, že psa předvedou na výstavě a uchovní. O psa se ale nestarali podle mých rad, tudíž se u psa špatně vyvinuly jeho plemenné znaky (dalo by se snad nyní ještě napravit). Zřejmě to udělali schválně, aby měli ode mne pokoj. Přestali se mnou komunikovat, odpovídat na email, brát mi telefon apod. Chtěla bych vědět, zda je možné na základě smlouvy, abych požadovala navrácení psa. Předpokládala bych, že jim zaplatím i jejich náklady. Bohužel mám jen naskenovanou kopii smlouvy, ne originál, tiskárnu jsem neměla funkční. K dříve tištěnému textu byl rukou doplňován dodatek o tom uchovnění. Je to platné? Děkuji, Zita

ODPOVĚĎ:
Co se týče Vámi uzavřené kupní smlouvy, není možné se bez znalosti jejího textu k ne/platnosti této smlouvy vyjadřovat. Byl-li však dodatek této smlouvy dopsán k původnímu textu a tuto změnu smluvního textu potvrdily obě smluvní strany svými podpisy, měl by se i tento dodatek stát platnou součástí smlouvy. Skutečnost, že nemáte originál smlouvy k dispozici by pak neměla znamenat žádný podstatný handicap.

Pokud se kupující zavázal v kupní smlouvě s předmětem koupě nakládat určitým způsobem a tento závazek neplní, bylo by možné uvažovat o vzniku Vašeho práva na odstoupení od této smlouvy.

Dle § 48/1 starého Občanského zákoníku (za jehož účinnosti byla kupní smlouva uzavřena a kterým se tudíž tento smluvní vztah řídí) mohl účastník odstoupit od smlouvy, jen jestliže to v tomto zákoně bylo stanoveno nebo účastníky dohodnuto.

Dle § 517/1 Občanského zákoníku byl dlužník (zde kupující), který svůj dluh řádně a včas nesplnil, v prodlení. Jestliže tento dluh nesplnil ani v dodatečné přiměřené lhůtě věřitelem mu poskytnuté, měl věřitel (zde Vy) právo od smlouvy odstoupit.

V současné chvíli Vám proto lze doporučit zaslat (doporučeně s dodejkou) kupujícímu písemnou výzvu (jejíž jednu podepsanou kopii si ponecháte) ke splnění jeho povinnosti dle uzavřené kupní smlouvy (pro uskutečnění této nápravy stanovte kupujícímu přiměřenou lhůtu). V této výzvě rovněž zmiňte svou připravenost odstoupit od kupní smlouvy v případě, že smluvní povinnost nebude kupujícím splněna.

Nebude-li kupující na Vaší výzvu reagovat splněním své smluvní povinnosti, můžete od uzavřené kupní smlouvy písemně odstoupit. V odstoupení identifikujte řádně obě smluvní strany, kupní smlouvu (např. uvedením data jejího uzavření a předmětu koupě) a vyjádřete svou vůli od této kupní smlouvy odstoupit. Odstoupení zašlete kupujícímu opět doporučeně s dodejkou, jedno vyhotovení odstoupení si ponechte.

Automatickým účinkem odstoupení od smlouvy je její zrušení od počátku (tzn. že na smlouvu se hledí, jako by nikdy nebyla uzavřena), přičemž smluvní strany si musí navzájem vrátit poskytnutá plnění (§ 48/2 starého Občanského zákoníku).

Nebude-li kupující reagovat ani na odstoupení od kupní smlouvy, nezbude Vám, než se obrátit na soud.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.