Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

6.8.2013 jsme s manželem zakoupili v AAA Auto ojetý automobil VW Golf 1,9 TDI, rok výroby 2000. Prezentace www.aaaauto.cz uváděla průměrnou spotřebu 5,3 l/100 km a mimo město 4,5 l/100 km. V poznámkách znovu údaj o nízké spotřebě. Při krátké předváděcí jízdě se auto jevilo dobře, prodejce nám opět potvrdil nízkou spotřebu kolem 5 l/100 km.

Při podpisu kupní smlouvy jsme neviděli velký technický průkaz, s tím, že potřebné údaje jsou na kupní smlouvě. Velký technický průkaz přijde dodatečně poštou. Při cestě domů jsme zjistili, že prům. spotřeba je 7,3-7,8 l. Ihned jsme volali prodejci, že auto vrátíme, protože údaje o autě byly jiné. Nepořídili jsme. Auta do ceny 100 tisíc nevyměňují. Na základě konzultace s právníkem jsme sepsali Odstoupení od smlouvy pro rozpor s kupní smlouvou: nesoulad skutečných a propagovaných vlastností. Náhodou jsme 9.8.2013 v přiloženém manuálu k používání vozidla našli kopii registračního listu z Itálie, zde jsou uvedeny údaje o spotřebě:

  • provoz ve městě 8,1 l/100 km,
  • kombinovaný provoz město/mimo město 6,3/100 km,
  • mimo město 5,2/100 km dle směrnice 1999/102/CE,
  • průměrná spotřeba je tedy spotřeba tedy 6,5 litru/100 km.

Jsou tyto údaje dostatečné pro náš požadavek odstoupení od kupní smlouvy? Navrhujete jiný postup? Děkuji, Gábina

ODPOVĚĎ:
Váš postup lze hodnotit jako správný, neboť řádné doručení bezchybně sepsaného odstoupení od kupní smlouvy představuje ve Vámi popsaném případě klíčový krok.

Dle § 616/1 a 2 Občanského zákoníku odpovídá prodávající kupujícímu za to, že prodávaná věc je při převzetí kupujícím ve shodě s kupní smlouvou, tzn. že prodávaná věc má jakost a užitné vlastnosti smlouvou požadované, prodávajícím, výrobcem nebo jeho zástupcem popisované, nebo na základě jimi prováděné reklamy očekávané, popřípadě jakost a užitné vlastnosti pro věc takového druhu obvyklé apod.

Není-li naopak prodávaná věc při jejím převzetí kupujícím ve shodě s kupní smlouvou, má kupující právo na to, aby prodávající bezplatně a bez zbytečného odkladu věc uvedl do stavu odpovídajícího kupní smlouvě, a to podle požadavku kupujícího:

a/ výměnou věci nebo
b/ opravou věci.

Není-li pak postup dle bodů ad a/ či b/ možný (což je Váš případ, neboť zvýšenou spotřebu automobilu lze opravou odstranit stěží a výměna automobilu byla prodávajícím odmítnuta), může kupující požadovat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit. Odstoupení od uzavřené kupní smlouvy tak lze ve Vašem případě hodnotit jako oprávněný krok.

Budou-li Vámi uváděné argumenty prodávajícím posouzeny jako odůvodňující platné odstoupení od kupní smlouvy nelze samozřejmě předjímat. Dle Vámi zmíněných podstatných rozdílů inzerované a skutečné spotřeby zakoupeného automobilu, která má neoddiskutovatelný a citelný vliv na dlouhodobé finanční výdaje kupujícího, se však domnívám, že Vámi eventuálně podaná žaloba (v případě neuznání odstoupení ze strany prodávajícího) by mohla mít u soudu šanci na úspěch.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.