Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaplatila jsem dceři (11 měsíců) kurzy plavání - 5 lekcí, a jelikož se dceři kurz líbil koupila jsem dalších 10 lekcí kurzu za cenu 2020,- Kč. Z důvodu dlouhodobé nemoci dcery a následné hospitalizace v nemocnici mi lékařka nedoporučila navštěvovat s dcerou jakékoli kolektivní kurzy.

Proto jsem požádala pořadatele (www.plavacci.com) o vrácení alespoň části kurzovného (nevychodili jsme celých 10 lekcí). Bohužel mi nevyhověl. V podmínkách kurzu podepisuji, že v žádném případě kurzovné nevrací ani z důvodu nemoci a náhrady (tedy nevyčerpané lekce) si mohu vybrat do půl roku od omluvy, ale pouze v případě, že si koupím další kurz. Mám nějaký nárok na vrácení alespoň částečné platby? Je opravdu možnost si ze zákona dát toto do podmínek? Děkuji, Oldřiška

ODPOVĚĎ:
Smluvní podmínky jsou záležitostí nabídky a akceptace smluvních stran, nejsou předmětem zákonné regulace (kromě obecného korektivu ujednání rozporného s dobrými mravy apod., což se ovšem nedopadá na tento případ).
Takto přísné ujednání je v smluvních podmínkách těchto aktivit (stejně jako fitcenter fungujících na členském principu) zcela běžné, jelikož zajišťuje možnost poměrně nízkonákladového provozu, a dosud takové ujednání nebylo účinně (pravomocným rozhodnutím soudu) rozporováno.

K Vaší otázce je tedy nutné uvést, že ujednání lze z obsahu dotazu považovat za platné a pokud smluvní podmínky negarantují žádnou možnost vrácení poměrné částky za nevyčerpané lekce, není možné se vrácení domáhat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.