Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

6/2009 jsem koupil rodinný dům postavený 2007. Při prodeji mi bylo tehdejšími majiteli sděleno, že kolem komína při určitém směru deště zatéká, ale že byla na toto uplatněna reklamace a firma má střešní izolaci opravit. Jelikož se nikdo neozýval, nejprve jsem firmu kontaktoval telefonicky, poté emailem a nakonec doporučeným dopisem.

Ani to nestačilo a musel jsem se obrátit na ČOI. Ta věc řešila a firma mi pak sdělila, že nevěděla, že došlo ke změně majitele rodinného domu a že střechu opraví. K tomu prý potřebuje období 20 dní bez deště (10 dní před opravou a 10 dní po opravě). Pak se nikdo neozval. Já se rozváděl, věc jsem už neřešil. K zatékání a vlhnutí části zdi kolem komína docházelo tak asi 1-2 za rok při silných deštích. Od 6/2012 bydlí v rodinném domě má sestra a ta mě minulý týden informovala, že došlo opět ke zvlhnutí zdi, ovšem na jiném místě než kolem komína. Zajímalo by mě, jestli mám stále nárok na reklamaci od firmy, která prováděla stavbu střechy, i když od podání reklamace už uběhly 4 roky, nicméně ani firma na tuto reklamaci doposud nereagovala? Děkuji, Alena

ODPOVĚĎ:
Dle § 102 občanského zákoníku je práva z odpovědnosti za vady nutné uplatnit u soudu do tří let od doby uplatnění reklamace u odpovědného subjektu (zhotovitele, prodávajícího apod.). Nárok na reklamaci je promlčen.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.