Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Prodloužení pracovního poměru na dobu určitou a nároku na dobu neurčitou. Jsem zaměstnána ve státní správě od 1.12.2011 – smlouva na dobu určitou na jeden rok. Následně prostřednictvím dohody o změně pracovního poměru mi byla smlouva prodloužena o 3 roky. Pracovní poměr na dobu určitou skončí tedy k 1.12.2015.

Jelikož jsem ve stání sféře, bude se na mně vztahovat připravovaný služební zákon. S partnerem bychom chtěli založit rodinu a já by se ráda měla kam po rodičovské vrátit. Potřebovala bych tedy poradit, či mi zaměstnavatel může znovu prodloužit pracovní smlouvu na 3 roky (to samozřejmě neudělá, když budu těhotná) nebo mám nárok na smlouvu na dobu neurčitou. Dotkne se mne v tomhle ohledu nějak služební zákon? Děkuji, Samanta

ODPOVĚĎ:
Služební zákon není v současné době schválenou normou, i když jeho platnost se předpokládá od 1.1.2015. Vezmeme-li v úvahu, že tedy tento zákon nabude platnosti a bude na Vás dopadat, pak trvání pracovního poměru na dobu určitou či neurčitou obsahuje § 20 služebního zákona, a to velice stručně. Pracovní poměr úředníka se primárně uzavírá na dobu neurčitou. Na dobu určitou je přijímán zaměstnanec, pokud dosud nevykonal úspěšně úřednickou zkoušku, nebo jako náhrada za dočasně nepřítomného zaměstnance nebo v případech, které stanoví vláda svým nařízením. Prováděcí předpis v podobě vládního nařízení zatím nebyl vydán.
Obecně lze však říci, že pokud Vám bude končit pracovní poměr na dobu určitou, záleží zcela na vůli zaměstnavatele, zda bude chtít Váš pracovní poměr prodloužit, a to opět na dobu určitou, budou-li k tomu zákonné důvody, nebo na dobu neurčitou. Skutečnost, že budete v době uplynutí doby sjednání pracovního poměru např. na mateřské dovolené, nemá na toto rozhodnutí žádný vliv, tj. je možné, že Váš pracovní poměr prostě skončí, nebo bude prodloužen, jak bylo uvedeno výše. Nárok na pracovní poměr na dobu neurčitou však rozhodně nemáte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.