Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Můj bratranec podepsal pracovní smlouvu na dobu neurčitou bez zkušební doby, den nástupu 6.4.2010. Problém nastal po několika měsících (cca 4), kdy mu zaměsntavatel přestal mzdu vyplácet a po následné neschodě mu odmítl nadále přidělovat i práci (stavební) a sdělil mu ať již do zaměstnání nechodí. Nepodepsal bratranci výpověď, odmítá mu vydat zápočtový list a nikdy od něj neobdržel výplatní pásky.

S tímto šel na pracovní úřad, de jej bez zápočtového listu a výpovědi nechtějí zaregistrovat. Další překvapení nastalo, když mému bratranci přišel dopis ze zdravotní pojišťovny s tím,aby do 10 dnů uhradil dlužnou částku 8000,- Kč. Zaměstnavatel za něj tedy ani zdravotní pojištění (a možná ani sociální) neodváděl. Co má tedy nyní učinit, aby mohl být alespoň registrovaný na úřadu práce a aby zmiňovaných 8000,- nemusel hradit, ale řádně tutu částku uhradil zaměstnavatel. Ten bohužel nebere telefony a nebo se nechává zapírat. Smlouva, kterou uzavřel s mým bratrancem má pouze razítko, ale neobsahuje jeho podpis. Mzda byla totiž vyplácena v hotovosti po částech. Je možné si vyžádat úřední kontrolu? Hana

ODPOVĚĎ:
V tomto případě rozhodně informujte státní inspekci práce. Je zřejmé, že došlo k několika porušením zákona. Předpokládám, že zaměstnavatel se bude odvolávat na neplatnost pracovní smlouvy, neboť ta není podepsaná, fakticky tedy nebyla uzavřena. Zákon však vyžaduje písemně uzavřít smlouvu pouze po zaměstnavateli, nikoli po zaměstnanci, tato skutečnost by tedy neměla být Vašemu bratranci k tíži. Bude však mnohem obtížnější prokazovat, že smlouva skutečně vznikla, a tak prokázat skutečnost, kdo měl pojistné platit.
Pokud nesouhlasíte s jakýmkoli postupem nebo jednáním zaměstnavatele, musíte se obrátit na soud s žalobou, neboť předpokládám, že dohodou tuto věc již řešit nepůjde.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.