Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám pružnou pracovní dobu a v pracovní smlouvě mám sjednáno i 150 hodin přesčasu za rok zdarma. Zjistila jsem, že jsem těhotná. Může mi zaměstnavatel nařídit inventuru majetku v sobotu? Děkuji, Pavla.


ODPOVĚĎ:
Právní úprava obsahuje řadu ochranných opatření ve prospěch těhotných žen tak, aby výkon práce neohrozil její zdraví i zdravý vývoj nenarozeného dítěte. Především je řada prací těhotným ženám zakázána. Výčet zakázaných prací a pracovišť obsahuje vyhláška ministerstva zdravotnictví č. 288/2003 Sb., kterou se stanoví práce a pracoviště, která jsou zakázány těhotným ženám, kojícím ženám, matkám do devátého týdne po porodu a mladistvým, a podmínky, za nichž mohou mladiství výjimečně tyto práce konat z důvodu přípravy na povolání.
Těhotné ženy nesmějí jednak pracovat v rizikovém prostředí, nesmějí pracovat s určitými látkami (především chemikálie). Další okruh zakázaných prací je spojen s fyzickou zátěží kladenou na zaměstnankyni, jde o zvedání břemen, pracovní polohy, úkony spojené s tlakem na břicho, vnucené pracovní tempo atd.
Navíc platí zákazy prací přesčas a v noci.

Záleží na tom, jakého charakteru je inventura – pokud je to práce přesčas, tak Vám nařízena být nemůže, stejně tak můžete požádat o uvolnění, pokud by se jednalo o fyzicky náročnou práci. Pokud je Vaše zaměstnání fyzicky náročné, máte právo být přeřazena na jinou práci a zaměstnavatel Vám toto právo nemůže upřít.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.