Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám firmu, jsem zde sama. Když bych potřebovala třeba na týden záskok (ať už z důvodu nemoci, či dovolené), jak mám postupovat, aby to nebylo bráno jako práce na černo? Lze nějak dokázat, že se jedná pouze o přátelskou výpomoc, že za to kamarádka nic nebere? Asi ne, že?

Jak to tedy ošetřit, aby to bylo možné? Aby mi to třeba jen na hodinu mohla "pohlídat". Co všechno je třeba? Lze využít DPP nebo DPČ? Děkuji, Svatava

ODPOVĚĎ:
Pokud jiná fyzická osoba bude pro Vás pracovat ve Vaší "firmě", bude se jednat o závislou práci, která může být dle Zákoníku práce vykonávána výlučně v základním pracovněprávním vztahu, kterým se rozumí pracovní poměr, dohoda o provedení práce (DPP) a dohoda o pracovní činnosti (DPČ). Pokud se bude jednat o nepravidelnou nárazovou práci, je nejvhodnější uzavření DPP. Rozsah práce na základě této dohody však nesmí překročit 300 hodin v kalendářním roce. Dohoda musí být uzavřena písemně a musí v ní být stanoveno, na jak dlouhou dobu se uzavírá, dále se v ní uvede práce, kterou má zaměstnanec vykonávat, místo výkonu práce a termín započetí práce, popř. další náležitosti.
Pokud by 300 hodin v kalendářním roce nebylo dostačující, tak lze uzavřít DPČ (dohoda o pracovní činnosti), při které je možné vykonávat práci maximálně v rozsahu poloviny stanovené týdenní pracovní doby, tj. ve většině případů 20 hodin týdně (pokud má zaměstnavatel stanovenu týdenní pracovní dobu 40 hodin týdně). Přičemž dodržování sjednaného a nejvýše přípustného rozsahu práce se posuzuje za celou dobu, na kterou byla DPČ uzavřena, nejdéle však za dobu 52 týdnů. Jeden týden tedy zaměstnanec odpracuje 20 hodin, druhý týden nic a třetí 30 hodin. Dohoda musí být uzavřena písemně a musí v ní být uvedena sjednaná práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se dohoda uzavírá. Dále se v ní stanoví místo výkonu práce a termín započetí práce, popř. další náležitosti.
Daná osoba se při uzavření DPP i DPČ stane Vaším zaměstnancem se všemi důsledky z toho plynoucími. Je nutné ji přihlásit na příslušné správě sociálního zabezpečení. Odvody na sociální i zdravotní pojištění se při DPP platí až při výdělku vyšším než 10.000, -Kč měsíčně. Zaměstnavatel se musí přihlásit k zákonnému pojištění pro případ své odpovědnosti za škodu způsobenou svému zaměstnanci při případném pracovním úrazu nebo nemoci z povolání.
Dle mého názoru je výhodnější pro tento případ uzavření DPP, pokud tedy bude pro výkon práce stačit 300 hodin v kalendářním roce. Tento maximální limit platí pro všechny DPP daného zaměstnance u jednoho zaměstnavatele. I v případě DPP je nutné dodržet ustanovení o minimální hodinové mzdě za odvedenou práci.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.