Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mám doplňující dotaz k níže uvedenému dotazu, zveřejněnému na vašich stránkách. Zaměstnankyně 1 nastoupila na mateřskou dovolenou. Zaměstnankyně 2 má smlouvu na dobu určitou po dobu zástupu zaměstnankyně na mateřské dovolené.

Během této doby sama nastoupila na mateřskou dovolenou a po jejím návratu je stále ještě zaměstnankyně 1, za kterou byla přijata jako zástup, na mateřské dovolené s druhým dítětem (byla doma bez přerušení). Znamená to, že u pracovní smlouvy zaměstnankyně 2 jsme neprovedli žádnou změnu (neuzavřeli žádný dodatek). Jak je to prosím od roku 2012? Musím tuto dobu určitou navíc ještě nějak časově omezit? Platí v tomto případě už pravidla pro dobu určitou, tzn. nevztahuje se již výjimka na zástup za mateřskou dovolenou? Kdy nejpozději musím dodatek podepsat (předpokládám, že nejpozději 30.6.2012). V případě, že se tak nestane, přechází smlouva automaticky na dobu neurčitou?
Zde je dotaz z webu vaší poradny:
Od 10/2004 pracuji ve st.správě. Dostala jsem pracovní smlouvu na dobu určitou za mateřskou dovolenou, po skončení mateřské dovolené mi byla prodloužena za druhou mateřskou dovolenou. Po skončení druhé mateřské mi byla pracovní smlouva 2x prodloužena po půl roce a opět mám pracovní smlouvu za MD.
Můj dotaz tedy je, jestli dle novely od 1.1.2012 už tato vyjímka neplatí, tzn. i zástup za mateřskou dovolenou musí být časově omezen a my teď musíme podepsat dodatek, kde bude doba zástupu i časově omezena. Kdy nejpozději musíme dodatek podepsat (předpokládám, že nejpozději 30.6.2012).V případě, že se tak nestane, přechází smlouva automaticky na dobu neurčitou? Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Od 1.1.2012 je i v případech zástupů za mateřskou a rodičovskou dovolenou zapotřebí v pracovní smlouvě vymezit dobu zástupu nejen trváním mateřské či rodičovské dovolené, ale i konkrétním datem, do kterého je daná smlouva uzavřena. Podle nových pravidel smí být smlouva na dobu určitou uzavřena nejdéle na tři roky a se zaměstnancem může být takováto smlouva uzavřena maximálně třikrát, tedy nejdéle na devět let. Ve Vámi uváděném případě je tedy skutečně zapotřebí sepsat s danou zaměstnankyní dodatek k pracovní smlouvě, ve kterém bude doba trvání pracovního poměru ohraničená konkrétním datem. Vzhledem k tomu, že novela zákoníku práce platí již od 1. 1. 2012, doporučuji dodatek k pracovní smlouvě sepsat co nejdříve.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.