Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem částečně invalidní důchodce vedený v evidenci ÚP, jako osoba se zdravotním postižením (ZTP/II). Povinná organizace mě z důvodu nemoci z povolání vyplácí náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti. Z rozhodného výdělku mně odečítá ČID a minimální mzdu.

Bohužel můj zdravotní stav je natolik špatný, že nejsem schopen si vydělat ani tu minimální mzdu, kterou mně odečítají. Nemám žádný příjem ze závislé činnosti ani z podnikání. V loňském roce jsem měl nahodilý příjem z pronájmu zemědělského pozemku, vyšší než 20 tis. Kč. Finančnímu úřadu podám daňové přiznání k příjmu fyzických osob. (Povinnost hradit daň z přijaté částky, se na mne nevztahuje). Chtěl bych znát odpověď na otázku, zda může takový nahodilý příjem nějak ovlivnit výplatu náhrady za ztrátu na výdělku? Má to nějakou vzájemnou souvislost? Děkuji, Ladislav

ODPOVĚĎ:
Náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti upravuje § 371 zákoníku práce. Dle tohoto paragrafu přísluší zaměstnanci náhrada ve výši rozdílu mezi průměrným výdělkem před vznikem pracovního úrazu a výdělkem dosahovaným po pracovním úrazu s připočtením invalidního důchodu pobíraného z téhož důvodu. Ke snížení invalidního důchodu kvůli souběhu s jiným důchodem ani k výdělku zaměstnance, kterého dosáhl zvýšeným úsilím, se nepřihlíží. Ani nahodilý příjem z pronájmu zemědělského pozemku nebude mít tedy na výši Vaší náhrady žádný vliv.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.