Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Pracuji na prodejně, přidružené k e-shopu. Prodejna však prodělává a doplácí se na ni - jsem nucen přistoupit v případě zrušení prodejny či mého místa (z jakéhokoli důvodu) na podepsání dohody? V jakém případě? Je to má povinnost? Jak se mám bránit v případě, že firma bude trvat na podepsání dohody o ukončení pracovního poměru bez odstupného? Vím, že přestože prodejna bude zrušena či mne budou chtít propustit z jakéhokoli důvodu, vždy budou trvat na dohodě.

Během roku a půl mi bylo několikrát sděleno, že firma nikdy v životě nevyplatila žádné odstupné a vše se řeší okamžitými odchody z firmy - tedy v podstatě nuceným podepsáním dohody. Na e-shopu pracuje také manželka jednoho z majitelů firmy, zasedává si a stěžuje neoprávněně na zaměstnance. Jak se mám bránit proti nepřímým pomluvám a slovním útokům - a lze se vůbec bránit? Jak? Rozhovor s ní možný není, její manžel se vždy postaví za ni. Děkuji, Dalibor

ODPOVĚĎ:
Dohoda je od slova dohodnout se, tudíž nikdo Vás nemůže nutit podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru, se kterou nesouhlasíte.
Výpověď může dát zaměstnavatel pouze ze zákonných důvodů, jedním z nich je, pokud se zaměstnavatel ruší či stěhuje, avšak v tomto případě Vám náleží odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku.
Odstupné Vám bude náležet i v případě uzavření dohody o ukončení pracovního poměru, ve které bude výslovně uveden důvod výpovědi, se kterým se pojí nárok na odstupné.

Pokud se k Vám manželka Vašeho zaměstnavatele chová jinak než k ostatním zaměstnancům, pak lze její chování označit za diskriminační a Vy jste oprávněn na ni podat žalobu, či se může jednat o zásahy do osobnostních práv (pomluvy, hanlivá oslovení apod.).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.