Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Mé datum narození je 25. 3. 1961. Od 4. 2. 2010 jsem na nemocenské, protože jsem se nervově zhroutila. Kromě práce v kanceláři jsem vykonávala těžkou práci ve skladu, na kterou jsem fyzicky neměla. Práce mi byla přidávána. Přidaly se další zdravotní problémy. Lékařka mi vystavila potvrzení na základě vyjádření 4 odborných lékařů, že dosavadní práci nebudu moci vykonávat. Posudek jsem zaslala v prosinci 2010 zaměstnavateli zároveň se žádostí o přeřazení na jinou práci. Chtěla jsem, aby si mohli vyřešit situaci s mým místem.

Mám informace, že uvažují toto místo zrušit úplně. Čekají na můj návrat, aby mi buď mohli dát výpověď, protože mi do 15 dnů nenajdou jiné místo, nebo je tedy zruší. Pokud místo zruší, náleží mi odstupné, když už má zaměstnavatel lékařský posudek, na který dosud nereagoval? Nerozumím tomu, kdy ze zdravotních důvodů nenáleží žádné odstupné a kdy jich náleží dvanáct. Děkuji, Vanda

ODPOVĚĎ:
Pokud Vám zaměstnavatel dá výpověď podle § 52 písm. d) Zákoníku práce náleží Vám odstupné ve výši dvanáctinásobku.
Zrušit pracovní poměr podle § 56 písm a) Zákoníku práce můžete dát pouze Vy a náleží Vám odstupné ve výši nejméně trojnásobku.
Od doby, kdy byl zaměstnavateli přeložen posudek od lékaře se počítá lhůta 15 dnů – takže pokud v této lhůtě Vám nebude nalezena jiná práce, jste oprávněna zrušit pracovní poměr.
Pokud zaměstnavatel bude jednat tím způsobem, že věc nebude řešit a bude se snažit Vás donutit pracovní poměr zrušit, pracovní poměr nerušte a podejte žalobu na soud, aby zaměstnavateli byla určena povinnost dodržet Zákoník práce a přeřadit Vás na jinou práci nebo Vám dát výpověď podle § 52 písm d) zákoníku práce.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.