Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji jako operátor pultu centrální ochrany u bezpečnostní agentury na hlavní pracovní poměr, pracuji v nerovnoměrně rozvržené pracovní době. Zaměstnavatel mi neplatí příplatky za práci v sobotu a v neděli, nebo ve svátky, ani příplatky za práci v noci. Po čerpání řádné dovolené jsem zjistil, že dovolenou mám proplacenou částkou 44 Kč na hodinu.

Jaká hodinová mzda je zaručena Zákoníkem práce nebo Vyhláškou? Chtěl bych se zeptat, zda mohu podat v tomto případě okamžitou výpověď ze zaměstnání a jak + za jak dlouhou dobu mohu vymáhat nevyplacenou mzdu. Děkuji, Luděk.

ODPOVĚĎ:
Minimální mzda činí 66 Kč/hodinu. Pro většinu zaměstnanců ale platí mnohem vyšší minimum - takzvaná nejnižší úroveň zaručené mzdy. Je odstupňována podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce do osmi stupňů, nazývaných také minimální mzdové tarify. Pro skutečnou výši hodinové mzdy by tedy bylo nutné vědět, do jakého stupně. Částky je možné zjistit v nařízení vlády č. 567/2006 Sb., o minimální mzdě, o nejnižších úrovních zaručené mzdy, o vymezení ztíženého pracovního prostředí a o výši příplatku ke mzdě za práci ve ztíženém pracovním prostředí, ve znění pozdějších předpisů.
V situaci, kdy zaměstnanec neobdrží mzdu či plat, může být pracovní poměr zrušen z jeho strany okamžitě, a to v souladu s ustanovením § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce.
Okamžité zrušení pracovního poměru je jeden ze způsobů skončení pracovního poměru. Jedná se o jednostranný právní úkon, k jehož vzniku není třeba součinnosti druhého účastníka pracovněprávního vztahu, v tomto případě zaměstnavatele. Tento právní úkon musí mít písemnou formu, musí v něm být vymezen důvod okamžitého zrušení pracovního poměru a musí být ve stanovené době doručen druhému účastníkovi.
Zaměstnanec může pracovní poměr okamžitě zrušit, jestliže mu zaměstnavatel nevyplatil mzdu nebo plat nebo náhradu mzdy nebo platu anebo jakoukoli jejich část do 15 dnů po uplynutí termínu splatnosti. Základní podmínkou tedy je, že se takové plnění stalo splatným a že od termínu splatnosti uplynulo 15 dnů. V případě, kdy je pracovní poměr skončen okamžitým zrušením, neběží zde žádná výpovědní lhůta, ale pracovní poměr končí skutečně okamžitě, resp. dnem, kdy byl tento jednostranný právní úkon doručen zaměstnavateli.

Při vymáhání dlužné mzdy je možné:
- obrátit se ohledně dlužné částky na příslušný soud,
- obrátit se na úřad práce,
- pokud je na zaměstnavatele podán návrh na zahájení insolvenčního řízení či vyhlášeno moratorium před zahájením insolvenčního řízení a jeho prostřednictvím požádat o uspokojení mzdových nároků.
Promlčecí doba je tříletá.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.