Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Během výpovědní doby jsem nastoupila na nemocenskou a byla dlouhodobě nemocná. Výpovědní doba měla vypršet 31.3.2015. Dne 15.2.2016 bude má nemocenská ukončena. Výpověď jsem dostala od zaměstnavatele pro nadbytečnost. Vím, že výpovědní doba se posunuje až po návratu zpátky do práce po nemoci.

Ráda bych se jí zřekla, ale většinou jsem na netu našla příklady, kdy po zřeknutí platilo ukončení zaměstnání na původní datum, tedy v mém případě 31.3.2015.
Je možné, aby ukončení zaměstnání bylo oficiálně až 15.2.2016 respektive 16.2.2016 až po ukončení nemocenské? Jaká by měla být formulace zřeknutí se zbývající výpovědní doby? Děkuji, Leona

ODPOVĚĎ:
Dle § 53 odst. 4 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění platí následující: „Byla-li dána zaměstnanci výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává; pracovní poměr skončí teprve uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavateli, že na prodloužení pracovního poměru netrvá. “
Z výše uvedeného vyplývá, že pracovní poměr skončí buď uplynutím výpovědní doby, bez ohledu na ochrannou dobu, pokud oznámí zaměstnavateli, že na prodloužení netrvá. Nebo pracovní poměr skončí až tehdy, kdy po ukončení ochranné doby (pracovní neschopnost) doběhne zbývající část výpovědní doby, která se kvůli vzniklé ochranné době do výpovědní doby nezapočítávala. Jinou možnost zákon nedává. Oznámení o tom, že netrváte na doběhnutí zbytku výpovědní doby, byste musela zaměstnavateli doručit před posledním dnem neprodloužené výpovědní doby, tj. před 31.3.2015. Pokud byste chtěla ukončit pracovní poměr tak, jak uvádíte, domnívám se, že nejlepší řešení je kontaktovat před skončením pracovní neschopnosti zaměstnavatele a domluvit se s ním na uzavření dohody o ukončení pracovního poměru k danému datu. V dohodě jsou možné uvést důvody, tj. organizační (nepřijdete tedy o odstupné) a také je možno tam uvést, že pracovní poměr končí tímto datem na Vaši žádost, proto se nebude prodlužovat.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.