Počet stránek ve webu: 43.141

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Obracím se na Vás s dotazem. 05/2015 jsem uzavřela smlouvu o spolupráci s masérským centrem, ve kterém jsem vykonávala činnost jako masérka na základě ŽL. Centrum zprostředkovávalo klienty a byla jsem odměňována z provizí. 09/2016 jsem se dostala do kolotoče zdravotních problémů. Chci ukončit spolupráci s masérským centrem.

Manažer masérského centra po mně chce doložit zdravotní dokumentaci. Jinak prý nebude s ukončením spolupráce souhlasit. Nepřeji si, aby o zdravotních problémech věděl. Jedná se o citlivé onemocnění. Je možné podat výpověď o ukončení spolupráce bez důvodu? Ve smlouvě o spolupráci není uvedena povinnost o oznámení důvodu ukončení. Děkuji za odpověď. S přáním krásného dne Yveta

ODPOVĚĎ:
Základní pro posouzení možnosti ukončení bude samotná úprava ve smlouvě, zda je možné smlouvu vypovědět bez udání důvodu apod. Byť uvádíte, že není ve smlouvě dána povinnost o oznámení ukončení, nevyplývá z Vašeho dotazu, jakým způsobem je výpověď ve smlouvě upravena.
Neumožňuje-li smlouva výpověď, pak jste oprávněna jednostranně smlouvu vypovědět pouze v případě, že je smlouva uzavřena na dobu neurčitou. Dle ust. § 1999 odst. 1 občanského zákoníku platí, že zavazuje-li smlouva ujednaná na dobu neurčitou alespoň jednu stranu k nepřetržité nebo opakované činnosti, anebo zavazuje-li alespoň jednu stranu takovou činnost strpět, lze závazek zrušit ke konci kalendářního čtvrtletí výpovědí podanou alespoň tři měsíce předem. Pokud byste podala výpověď v prosinci 2016, pak smlouva skončí 31.3.2017.
Pokud je výpověď ve smlouvě upravena, pak je nutné řídit se smlouvu. Pokud je ve smlouvě uvedeno, že jste oprávněna smlouvu vypovědět bez udání důvodu, pak skutečně nemusíte žádný důvod uvádět a centrum toto po Vás není oprávněno požadovat. Pokud chcete ukončit smlouvu dohodou, pak je na centru, zda dohodu uzavře a může chtít také doložení důvodu. Je pak na Vás, zda mu poskytnete lékařské potvrzení.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.