Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnanec dal výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou, ta byla přijata. Po uplynutí 14 ti dnů dal výpověď - „okamžité zrušení pracovního poměru“ s požadavkem odstupného 2 měsíce. (§ 56 odst. 1 písm, b). Zaměstnavatel uvedenou výpověď považuje za neplatnou - jedná se o zástupný problém za použití bagatelních důvodů (rozdílný názor na výpočet mzdy a neporozumění schválené výplatní pásce – částka cca 5% mzdy).

Zaměstnavatel nemá dále tuto pracovnici zájem zaměstnávat proto jsme použili § 70 odst. 2 a ukončili pracovní poměr dohodou. (tedy dříve než byl termín té dvouměsíční výpovědi). Jak dál? Nikde jsme nenašli odpověď na tuto výpověď v době řádně přijaté výpovědi. Lze uplatnit náhradu škody způsobenou zaměstnavateli (cca 1 čisté mzdy) § 70/3 - § 71? Děkuji Mojmír

ODPOVĚĎ:
Pokud zaměstnanec vykoná v čase dva úkony vedoucí ke skončení pracovního poměru, pak pro skončení pracovního poměru platí ten úkon, jehož účinky nastanou dříve. Pokud tedy zaměstnanec podal výpověď s dvouměsíční výpovědní lhůtou a poté podal okamžité zrušení pracovního poměru, zaměstnavatel s tímto druhým jeho úkonem nesouhlasil, avšak se se zaměstnancem dohodne dle § 70 odst. 2 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění na tom, že na dalším zaměstnávání netrvá, a dohodnou se na datu ukončení pracovního poměru, pak v tento den pracovní poměr končí. Uplatní se pak ustanovení § 70 odst. 3 ZP, že v tomto případě není možné po zaměstnanci požadovat náhradu škody. Prvně podaná výpověď pak nemá už žádné účinky.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.