Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mám pracovní smlouvu na hl. pracovní poměr na dobu neurčitou z r. 2009. Nyní jsem v pracovní neschopnosti a zajímá mě:
1) Může dát zaměstnanec výpověď v pracovní neschopnosti?
2) Pokud ano, od kdy se počítá výpovědní doba?

3) Poběží-li výpovědní doba v době pracovní neschopnosti, má zaměstnavatel právo výpovědní dobu prodloužit? Resp. existují práva zaměstnavatele v tomto ohledu při výpovědi v pracovní neschopnosti, o kterých bych měla vědět?
4) Skončí-li pracovní poměr výpovědí v době pracovní neschopnosti, je právně ošetřeno, jak/kdy se předává práce? Kdy se potvrzuje výstupní list? (vrácení vstupní karty, klíčů, finanční vypořádání - bonusy, stravenky, apod.)
5) Dle interní směrnice zaměstnavatel nevyplácí roční bonusy za práci zaměstnance za uplynulý rok, je-li zaměstnanec v termínu jejich výplaty ve výpovědní době, přestože zaměstnanec celý rok 2015 odpracoval a podmínky pro výplatu ročního bonusu jsou splněny. Jde o nenárokovou složku. Mám za to, že existuje judikát, kdy zaměstnavatel v takovém případě musel roční bonus vyplatit. Prosím, poradíte jak s tímto?
Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Ano, zaměstnanec může dát výpověď i v době pracovní neschopnosti, žádná omezení se na něj nevztahují. Výpovědní doba začne běžet první den kalendářního měsíce po dání výpovědí a skončí uplynutím dvou měsíců, jeli výpovědní doba dvouměsíční. Žádné prodloužení ze strany zaměstnavatele není možné, pracovní poměr skončí uplynutím výpovědní doby, zaměstnavatel do toho nemůže zasahovat.
Pokud Vám skončí pracovní poměr v pracovní neschopnosti, není nikde uvedeno, jakým způsobem má dojít k předání agendy. Danou problematiku může upravit vnitřní předpis zaměstnavatele, popř. zaměstnavatel Vás může vyzvat k vrácení klíčů, apod. Zápočtový list Vám zaměstnavatel vystaví po skončení vaší pracovní neschopnosti, neboť i po případném skončení pracovního poměru dostáváte nemocenskou na základě podkladů od lékaře, které předáváte minulému zaměstnavateli.
V daném případě se k problematice vyjádřil nejvyšší soud např. v rozsudku Nejvyššího soudu sp. zn. 21 Cdo 1486/2005 ze dne 24.8.2006, ve kterém stanovil, že tento Vámi uváděný postup by mohl znamenat nerovné zacházení. Na jednu stranu je možné chápat neochotu zaměstnavatelů vyplácet roční bonusy zaměstnancům, kteří ukončují pracovní poměr, na druhou stranu to není přípustné kritérium pro přiznání či nepřiznání ročního bonusu, neb kritériem může být pouze kvalita odvedené práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.