Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstnanec má vystaven doklad ošetřování člena rodiny OČR ze dne 4.4.2016 na matku svých dětí. Adresa na vystaveném dokladu pro matku dětí je jiná, než bydliště zaměstnance. Zrušení pracovního poměru ve zkušební lhůtě odmítl 4.4.2016 zaměstnanec převzít a podepsat s tím, že to podepíše po skončení ošetřování člena rodiny OČR.

Zaměstnavatel mu přesto toto zrušení zaslal poštou na adresu bydliště do vlastních rukou. Na uvedené adrese nebyl zastižen. Úložní doba této zásilky činí 10 dní s následným vložením do schránky. Který den se počítá za den ukončení pracovního poměru? A co v případě, kdy v této době úložní době ještě předloží doklad o dočasné pracovní neschopnosti? Děkuji, Milada

ODPOVĚĎ:
V daném případě závisí na zaměstnavateli, jak tuto věc pojme. Pokud bych já byla na místě zaměstnavatele, pak bych Vám zrušení pracovního poměru ve zkušební době předávala v nejméně dvou lidech (vycházím tedy z toho, že zaměstnavatel se Vám za Vaší přítomnosti snažil doručit daný dokument, nikoliv, že jste o tom mluvili třeba po telefonu) a v případě Vašeho odmítnutí, bychom si udělali záznam, že jste písemnost odmítl převzít a za den skončení pracovního poměru bych považovala den, který je uveden v dané písemnosti jako den skončení pracovního poměru. Zaměstnavatel nepotřebuje Váš souhlas a ani podpis, stačí, že Vám chtěl písemnost osobně předat a Vy jste odmítla. Pokud bych zaměstnanci danou písemnost doručovala ještě poštou, pak už jen z důvodu právní jistoty, aby v případě soudního sporu bylo jasně dané, že pracovní poměr skončil, za den ukončení pracovního poměru bych stejně považovala den uvedený v písemnosti.
Pokud by zaměstnavatel takto nepostupoval a chtěl Vám písemnost doručovat pouze poštou, pak doručuje na poslední známou adresu, což by mohlo být v daném případě sporné, zda je to adresa Vašeho bydliště nebo adresa uvedená na potvrzení o ošetřování. V případě, že byste se v úložní době stal dočasně práce neschopným, pak by Vám v době Vaší dočasné pracovní neschopnosti nemohl zaměstnavatel písemnost o zrušení pracovního poměru ve zkušební době doručit. V případě uložení písemnosti na poště a Vašeho nevyzvednutí se za den doručení považuje poslední den lhůty, kdy je zásilka na poště uložena.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.