Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Mohu skončit pracovní poměr dohodou ze zdravotních důvodů? Byla by možná výpověď bez výpovědní lhůty? Co když zaměstnavatel nebude souhlasit? Denisa

ODPOVĚĎ:
Z obecných zdravotních důvodů můžete dát zaměstnavateli výpověď s dvouměsíční výpovědní dobou, nebo se s ním domluvit na ukončení pracovního poměru dohodou, pokud bude s dohodou souhlasit.
Pokud by se na Vaší straně jednalo o takové zdravotní důvody, které Vám znemožňují konat dosavadní práci, pak máte možnost požádat zaměstnavatele o mimořádnou lékařskou prohlídku u poskytovatele pracovnělékařských služeb (lékař závodní preventivní péče). Zaměstnavatel má povinnost Vás na Vaší žádost na takovou prohlídku poslat a tento lékař bude potom posuzovat Vaši způsobilost nadále konat dosavadní práci. Pokud by vás shledal nezpůsobilým, pak o tom uvědomí zaměstnavatele a ten Vás nadále nemůže nechat konat danou práci a musí s Vámi řešit buď Vaše převedení na jinou práci, nebo ukončení Vašeho pracovního poměru. Podstatou však je, že již nemůžete nadále tuto práci vykonávat.
Záleží tedy i na zdravotních potížích, které máte. Obecně ale platí, že zkrácení výpovědní doby pro zdravotní důvody nebo donucení zaměstnavatele podepsat výpověď zákoník práce nezná.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.