Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

11/2015 jsem podal u zaměstnavatele výpověď. Od 27.11.2015 tedy beží zákonná dvouměsíční lhůta a pracovní poměr má skončit ke dni 29.1.2016. Dne 7.1.2016 jsem však měl pracovní úraz a od 8.1.2016 jsem v pracovní neschopnosti, která potrvá nejméně do 19.2.2016 (zlomenina na PHK).

Prodlužuje se tedy pracovní poměr o nějakou dobu? A po jakou dobu mám nárok na náhradu ušlého výdělku a případně nějaké další náhrady? Musím po skončení pracovní neschopnosti ještě nastoupit do původního zaměstnání a "dopracovat" si nějaké dny? Děkuji, Zdeněk    

ODPOVĚĎ:
Pracovní neschopnost je ochrannou dobou dle § 53 odst. 1 písm. a) zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění. Pokud byla zaměstnanci dána výpověď před počátkem ochranné doby tak, že by výpovědní doba měla uplynout v ochranné době, ochranná doba se do výpovědní doby nezapočítává. Pracovní poměr skončí uplynutím zbývající části výpovědní doby po skončení ochranné doby, ledaže zaměstnanec sdělí zaměstnavatel, že na prodloužení pracovního poměru netrvá (§ 53 odst. 2 ZP).
Z výše uvedeného vyplývá, že od 8.1. výpovědní doba neběží a její zbývající část by opět začala běžet až po skončení Vaší pracovní neschopnosti. Poté byste měl nastoupit do zaměstnání a po zbytek výpovědní doby pro zaměstnavatele pracovat, pokud Vám může přidělovat práci, popř. by měly být konstatovány překážky v práci na straně zaměstnavatele. Pokud byste nechtěl pracovní poměr prodloužit, měl jste ale před původním datem skončení pracovního poměru toto zaměstnavateli písemně oznámit.
Pokud zaměstnavatel uznal Váš úraz jako pracovní, máte nárok na náhradu:
- Náhrada za ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti (§ 271a ZP)
- Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity (§ 271b ZP)
- Náhrada za bolest a ztížení společenského uplatnění se poskytuje zaměstnanci jednorázově (§ 271c ZP)
- Účelně vynaložené náklady spojené s léčením (§ 271d ZP)
- náhrada za věcnou škodu (§ 271e ZP).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.