Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

15.12.2015 jsem uzavřela pracovní smlouvu a pracovní poměr začne až 1.2.2016. Ve smlouvě není uvedena zkušební doba. Do 31.1.2016 jsem v pracovním poměru u jiné společnosti. Do nové práce chodím, z dobré vůle po skončení pracovní doby v mé současné práci, vypomáhat a převzít si práci i když není od koho, původní zaměstnanec zřejmě odešel ve zkušební lhůtě.

Vzhledem k tomu, že jsem zjistila, že mě nemá kdo zaučit a ve firmě je neuvěřitelný chaos, nechci do nové práce nastoupit. Musím do nové práce 1.2.2016 nastoupit a dát výpověď z pracovního poměru, která bude trvat tři měsíce, protože v pracovní smlouvě je napsáno cituji: "Skončení pracovního poměru je možné pouze v souladu s ustanoveními zákoníku práce. Výpovědní doba trvá nejméně tři měsíce, podmínkou skončení pracovního poměru je zapracování nového zaměstnance a předání veškerých informací a podkladů". Je jediná možnost, zkusit se s firmou dohodnout nebo co se stane, když 1.2.2016 do práce nenastoupím? Jak by se postupovalo, když bych byla od 1.2.2016 v pracovní neschopnosti? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Dle § 34 odst. 3 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění platí: „Nenastoupí-li zaměstnanec ve sjednaný den do práce, aniž mu v tom bránila překážka v práci, nebo se zaměstnavatel do týdne (§ 350a) nedozví o této překážce, může zaměstnavatel od pracovní smlouvy odstoupit. “ Dle odst. 4 pak platí: „Od pracovní smlouvy je možné odstoupit, jen dokud zaměstnanec nenastoupil do práce. Pro odstoupení od pracovní smlouvy se vyžaduje dodržení písemné formy, jinak se k němu nepřihlíží. “
Na základě výše uvedeného může od smlouvy odstoupit jen zaměstnavatel, nikoliv zaměstnanec. Pokud byste byla v den nástupu do nového zaměstnání v dočasné pracovní neschopnosti a zaměstnavateli byste nic neoznámila a on se o této překážce v práci nedozvěděl, pak by mohl odstoupit od smlouvy, je to však jeho právo, nikoliv povinnost, takže by Váš pracovní poměr mohl trvat i nadále a zaměstnavatel by po Vás v krajním případě mohl požadovat i náhradu škody, která mu Vaší nenastoupení do zaměstnání vznikla.
Doporučila bych Vám se se zaměstnavatelem dohodnout, abyste do nové práce nenastoupila, popř. na zkušební době, která nemusí být sjednána v rámci pracovní smlouvy, může být v dodatku k pracovní smlouvě či jiném ujednání. Musí být však sjednána nejpozději v den, který je sjednán jako den nástupu do práce.
Ještě bych chtěla podotknout, že pokud chodíte k novému zaměstnavateli před vznikem pracovního poměru do zaměstnání a vykonáváte tam nějakou činnost, byť seznamování se s agendou, jedná se o práci na černo, neboť tato Vaše činnost není pokryta žádným pracovněprávním vztahem. Za toto jednání můžete být postihnuta jak Vy, tak samozřejmě zaměstnavatel, tudíž bych tento postup nedoporučovala.
Pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete, budete muset opravdu dát výpověď.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.