Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Výpověď pro nadbytečnost jsem obdržela v květnu 2015. Výpovědní doba je dle pracovní smlouvy sjednána tříměsíční. Počala běžet od 1. 6. 2015. Pracovní poměr měl být ukončen 31. 8. 2015. Od 1. 7. 2015 jsem však v pracovní neschopnosti dosud. (Podstoupila jsem již 3 operace, čeká mne ještě jedna).

Po návratu do práce v roce 2016, kdy bych měla být ještě 2 měsíce zaměstnána (za dobu pracovní neschopnosti v červenci a srpnu 2015), bych ráda věděla, co mne čeká, neboť je zaměstnavatel problematický, nemohu očekávat klidný průběh.
1) Mé pracovní místo bylo zrušeno ode dne 1. 9. 2015.
2) Bylo mi avizováno, že nebudou uděleny překážky na straně zaměstnavatele.
3) Dohodu o skončení pracovního poměru s tříměsíčním odstupným nebudu chtít podepsat s ohledem na jednání na úřadu práce a vlivu uzavřené dohody na výši hmotného zabezpečení. (mám 1,5 roku do starobního důchodu, do předčasného nemohu).
4) Dohodu o skončení pracovního poměru s pětiměsíčním odstupným (kompenzace za dva měsíce případných překážek + 3měsíční odstupné) nepodepíše zaměstnavatel z recese.
5) Budu tedy na pracovišti ještě dva měsíce:
a. Může mi zaměstnavatel přidělovat po dobu těch dvou měsíců jakoukoliv práci, když má již neexistuje, resp. vykonává ji někdo jiný, a jsem od 1.9.2015 nadbytečná a nemám tedy uzavřenou žádnou pracovní smlouvu?
b. Mohu takovou práci odmítnout?
c. V případě NE na otázku a. a ANO na otázku b. a nebudu-li vyslána na překážky ze strany zaměstnavatele a nedojde k dohodě o dřívějším skončení PP, znamená to, že budu muset docházet na pracoviště a pouze se tam někde zdržovat?
(Prosím o zaměření se při odpovídání na bod č. 5) Děkuji. Radka

ODPOVĚĎ:
Vy máte se zaměstnavatelem uzavřenu pracovní smlouvu na určitý druh práce, tato smlouva platí až do skončení pracovního poměru. Zaměstnavatel rozhodl, že jste ode dne 1.9.2015 nadbytečná, tudíž Vám dal výpověď. V důsledku Vaší pracovní neschopnosti se doba dočasné pracovní neschopnosti do výpovědní doby nezapočítává a doběhne až po odpadnutí ochranné doby, tj. po skončení vaší dočasné pracovní neschopnosti. V roce 2016 tedy bude běžet ještě dvouměsíční výpovědní doba. Po tuto dobu Vám zaměstnavatel nemůže přidělovat práci dle pracovní smlouvy, neboť Vaše pozice byla zrušena, zaměstnavatel Vás nepotřebuje a tímto by Vaši nadbytečnost popřel. Nemůže Vám ale přidělovat ani jinou práci, neboť k tomu nejsou dány žádné důvody uvedené v § 41 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění (důvody ro jednostranné převedení na jinou práci).
Takovou práci můžete samozřejmě odmítnout s poukazem na sjednaný druh práce ve vaší pracovní smlouvě a výše uvedený § 41 ZP.
Zaměstnavatel by Vám měl tedy s ukončením Vaší pracovní neschopnosti sdělit další postup, tedy jediné možné řešení, pokud vy i zaměstnavatel odmítáte vámi uvedené možnosti, je konstatování překážek v práci na straně zaměstnavatele. Pokud se však domníváte, že jednání zaměstnavatele bude ledajaké, pak bych Vám doporučila zaměstnavatele sama kontaktovat, resp. buď dopředu, nebo první den po skončení pracovní neschopnosti přijít do zaměstnání a se zaměstnavatelem se dohodnout na překážkách v práci na jeho straně. Písemně chtějte jeho vyjádření, můžete si vzít na jednání svědka, nemusí to být kolega z práce, kdokoliv. Písemně argumentujte Výše uvedeným. Zaměstnavatel po Vás nemůže chtít jen přítomnost na pracovišti, jelikož vám nemůže přidělovat práci dle pracovní smlouvy, nemáte žádné pracoviště, nemůžete být jen „na chodbě“, to by institut překážek v práci na straně zaměstnavatele zcela ztratil smysl, kdyby toto bylo ze strany zaměstnavatele možné.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.