Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Společnost, ve které nyní pracuji koupil nový akcionář a jeho záměrem je, pouze ponechat značku a zaměstnancům ukončit pracovní poměr. Pracovní poměr je možné ukončit pro nadbytečnost nebo dohodou. U varianty pro nadbytečnost by mne zajímalo, zda mám nárok na dvouměsíční výpovědní lhůtu + odstupné za každý započatý rok?

Nyní také stojím před otázkou, že od 1.3.2016 mi bude končit 2 odpracované roky a započnu již rok 3. Pokud se s nimi již dohodnu na ukončení pracovního poměru pro nadbytečnost a budu mít dvouměsíční výpovědí lhůtu, ve které se překlenu do 3. započatého roku mám právo na 3 odstupné platy nebo to bych měla na ně právo pouze tehdy, kdyby jsem dostala výpověď až po 1.3.2016? Prosím o radu, jaká bude nejlepší varianta pro mne, abych kvůli jednomu měsíci nepřišla o odstupné jednoho platu a měla jsem na základě ukončení pracovního poměru dvouměsíční výpovědní lhůtu + 3 mzdy. Děkuji, Dana

ODPOVĚĎ:
V případě výpovědi ze strany zaměstnavatele z důvodu nadbytečnosti máte nárok na odstupné a samozřejmě na dvouměsíční výpovědní dobu (§ 51 a § 67 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění). Pro počítání výše odstupného platí, že se posuzuje celkové trvání pracovního poměru u zaměstnavatele, tedy pokud Vám skončí pracovní poměr k určitému datu a délka trvání přesáhne 2 roky, máte nárok na trojnásobek průměrného výdělku, i kdybyste výpověď dostala (nebo dohodu podepsala) před tímto datem.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.