Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Paragraf 52, písmeno g Zákoník práce - chtěl bych se vás zeptat, zda se mohu bránit proti tomu paragrafu, jestliže v tom paragrafu se píše, že jsem musel v posledních 6 měsících dostat možnost písemné upozornění na výpověď, ale já neměl nic takového, byl jsem vždy zodpovědný a poctivý v práci.

Důvod té výpovědi je, že jsem si půjčil 500 Kč, vedoucí s tím souhlasila, a že vrátím do 3 dnů, což jsem i splnil, a za pár dnů dostanu výpověď, protože vedoucí žalovala vedení (její rodiče), jestli mají právo z tohohle vyhodit? S tímto paragrafem nedostanu ani podporu od úřadu práce. Zaměstnavatel dohodu o ukončení pracovního poměru odmítá. Pracoval jsem ve firmě rok a půl. Děkuji, Vojtěch

ODPOVĚĎ:
V ustanovení § 52 písm. g) zákoníku práce je uveden výpovědní důvod, který lze obecně označit jako porušení pracovní kázně ze strany zaměstnance. Toto porušení může dosahovat různé stupně intenzity a ne pro všechny z nich musí výpovědi předcházet upozornění zaměstnance na porušení jeho povinností, tedy jednoduše řečeno porušení jeho pracovní kázně. Pouze v případě méně závažného, ale soustavného porušování povinností musí před výpovědí zaměstnanec obdržet upozornění na možnost výpovědi.
Pokud intenzita porušování povinností zaměstnance dosáhne intenzity závažného porušení nebo porušení zvlášť hrubým způsobem (to zde pak je i možnost okamžitého ukončení pracovního poměru) žádné upozornění ze strany zaměstnavatele výpovědi dle tohoto ustanovení předcházet nemusí. Intenzitu porušení povinností posuzuje zaměstnavatel s ohledem na jednání zaměstnance, jeho osobnost, celkovou práci, okolnosti apod. , tedy vždy individuálně.
Pokud se jedná o půjčení peněžité částky, tak toto může být problematické z toho hlediska, že pokud by se tak stalo bez vědomí zaměstnavatele, je zcela jistě možné toto jednání zaměstnance kvalifikovat jako závažné nebo dokonce porušení povinností zvlášť hrubým způsobem. Nevím, jaká je praxe u Vašeho zaměstnavatele, zda můžete nějakým způsobem dokázat, že vedoucí o tomto Vašem jednání věděla, pak by se samozřejmě o porušení Vašich povinností nejednalo a výpověď by byla neoprávněná.
Pokud se se zaměstnavatelem nedohodnete, můžete své právo uplatnit u soudu, tedy podat žalobu na neplatnost výpovědi. Zde pak ovšem budete muset dokazovat její neoprávněnost.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.