Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem těhotná, zaměstnavatel je informován. Dochází k organizačním změnám, zaměstnavatel zůstává, ale nevím, zda nezruší mé pracovní místo - s největší pravděpodobností rozdělí mou práci mezi kolegy. Dle zákona jsem v ochranné lhůtě, nicméně jsem zjistila, že jsou výjimky pro podání výpovědi zaměstnavatelem a není mi zcela jasná definice Zákoníku práce § 54 c).

Můžu být propuštěna v době, kdy jsem sice těhotná, ale ještě jsem nenastoupila na mateřskou dovolenou? V případě, že se i na tuto dobu vztahuje ochranná doba a dostanu výpověď, může mě propustit okamžitě po skončení mateřské, tedy před nástupem na rodičovskou dovolenou? Tento dotaz jsem nikde nenašla. Moc mě to nyní z existenčních důvodů tíží. Děkuji, Ivana

ODPOVĚĎ:
Ochranná doba, jak je specifikována v § 53 zákoníku práce, chrání určité skupiny zaměstnanců před výpovědí. Z této ochrany však existuje celá řada výjimek, jak stanovuje § 54 zákoníku práce. Pro neprávníka je složité se ale v těchto výjimkách zorientovat.
Ve vašem případě je podstatné, jaký důvod výpovědi by zaměstnavatel zvolil, jelikož jako těhotná můžete dostat výpověď z důvodu uvedeného v § 52 písm. a)-ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část a § 52 písm g)-je-li dán důvod k okamžitému zrušení pracovního poměru. Výpověď vám tedy může být dána z těchto důvodů, i pokud jste těhotná.
Na mateřské dovolené z logiky věci odpadá možnost výpovědi podle písm. g), ale možnost dle písm. a) zůstává.
Co se týče rodičovské dovolené, ta také patří do tzv. ochranné doby dle § 53 písm. d) zákoníku práce, ale s výjimkami, takže i v této době je možné dostat výpověď za určitých podmínek. Samozřejmě pokud rodičovská dovolená nenavazuje na mateřskou dovolenou bezprostředně, výpověď může zaměstnanec dostat z jakéhokoli důvodu.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.