Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Jsem matka na mateřské dovolené a dozvěděla jsem se, že mé pracovní místo bylo zrušeno. Mateřská dovolená mi již končí. Jsem znovu těhotná a na nastoupení na druhou mateřskou ještě nemám nárok. Mohu ukončit první mateřskou, odejít na nemocenskou a nastoupit na druhou mateřskou hned, jakmile mi vznikne nárok bez obavy, že mi dá zaměstnavatel výpověď? Děkuji, Nela

ODPOVĚĎ:
Píšete, že čerpáte mateřskou dovolenou, pravděpodobně ale máte na myslí spíše rodičovskou dovolenou (mateřskou dovolenou čerpáte pouze po dobu, kdy pobíráte peněžitou pomoc v mateřství, poté následuje rodičovská dovolená). Jestliže Vaše rodičovská dovolená již končí, můžete bezprostředně po jejím ukončení nastoupit na nemocenskou, pokud to bude Váš zdravotní stav vyžadovat. Na nemocenské pak můžete zůstat až do Vašeho nástupu na další mateřskou dovolenou.

Vaše těhotenství a úmysl nenastoupit po rodičovské dovolené zpět do práce zaměstnavateli bez obav oznamte. V době těhotenství jste před výpovědí ze strany zaměstnavatele do značné míry chráněna. Zaměstnavatel by vám mohl během těhotenství dát výpověď pouze z důvodu zrušení zaměstnavatele nebo jeho části nebo z důvodů, pro které by s Vámi mohl okamžitě ukončit pracovní poměr. Výpovědi z důvodu zrušení Vašeho pracovního místa, resp. Vaší nadbytečnosti se v těhotenství a během čerpání mateřské a rodičovské dovolené obávat nemusíte.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.