Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Skončila jsem pracovní poměr ve zkušební době. Ještě ten den jsem onemocněla a byla mi vystavena dočasná pracovní neschopnost. Mzdová účetní mi tvrdí, že i když jsem v ochranné lhůtě, že mi nemocenskou ode dne jejího vystavení nezaplatí, že v ochranné lhůtě se prý již nemocenská neplatí a že až od 21. dne nemoci platí správa.

Tedy, přesněji řečeno, že 21 dnů nemocenské, mi nikdo nezaplatí. Prosím, je to tak? Moc děkuji, hezký den. Prac. poměr - konec 11.7. --- PN od 11.7 do 31.7. ---
Moc děkuji, Teodora

ODPOVĚĎ:
Po skončení zaměstnání plyne ochranná lhůta, která trvá 7 kalendářních dní, pokud zaměstnání trvalo alespoň po tuto dobu (§ 15 odst. 1 zákona o nemocenském pojištění). Vznikne-li dočasná pracovní neschopnost v rámci této ochranné lhůty, náleží pak od 22. kalendářního dne pracovní neschopnosti nemocenské dávky. Pokud tedy budete uznána práce neschopnost do 7 dní od skončení pracovního poměru, bude Vám od 22. kalendářního dne pracovní neschopnosti náležet nemocenské dávky, které bude vyplácet příslušná okresní správa sociálního zabezpečení OSSZ. Žádost o nemocenské dávky (příslušný díl tiskopisu „Rozhodnutí o dočasné pracovní neschopnosti“) je třeba předat bývalému zaměstnavateli. V období prvních 21 dnů pracovní neschopnosti však nebudou náležet ani nemocenské dávky, ani náhrada mzdy od zaměstnavatele (neboť již netrvá zaměstnání).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.