Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

16.7.2013 jsem podepsal ukončení pracovního poměru dohodou dle § 49 Zákoníku práce. Mohu soudně dohodu zrušit? Dohodu o ukončení pracovního poměru jsem totiž podepsal pod nátlakem - bylo mi řečeno, že když dohodu nepodepíši, tak mi napíšou do posudku (který se mnou půjde dál), že jsem poškodil firmu tím, že jsem pustil špatnou zakázku, na kterou přišla reklamace.

Pracoval jsem na kontrole výrobků. Žádné výtky od zaměstnavatele jsem do té doby neměl. Děkuji, Dalibor

ODPOVĚĎ:
Situace, kterou popisujete, se děje poměrně často. Zaměstnavatel na zaměstnance pod nejrůznějšími pohrůžkami tlačí, aby podepsali ukončení pracovního poměru dohodou, která je však pro zaměstnance v některých ohledech nevýhodná.
Co se týče napadnutí tohoto úkonu z důvodu výhrůžky, zákon stanovuje přísná kritéria, mezi nimi mj. že musí jít také o výhrůžku takového druhu a takové intenzity, aby podle okolností a povahy konkrétního případu u toho, vůči komu jí bylo použito, vzbudila důvodnou bázeň a to objektivně, ne tedy jen v daném případě v adresátovi výhrůžky. Vyhrůžka musí mít takovou intenzitu, aby byla schopná vzbudit důvodný strach. Způsobilost hrozby vzbudit důvodný strach se posuzuje individuálně a s přihlédnutím k subjektivním poměrům jednající osoby, jakož i ke konkrétním okolnostem, za nichž byla vyhrůžka učiněna.

Máte sice možnost se obrátit soud s návrhem na určení neplatnosti skončení pracovního poměru, nicméně byl by na Vás prokázat, že výhrůžka zaměstnavatele měla takovou intenzitu

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.