Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V roce 2011 jsem dostal výpověď ze strany zaměstnavatele Škoda-Auto a.s. podle § 52 g) Zákoníku práce. Napsal jsem nesouhlasný dopis zaměstnavateli, že nesouhlasím s výpovědí a že trvám na přidělování práce. Dopis jsem poslal řádně a včas ve stanovené lhůtě do dvou měsíců. Zároveň podal žalobu na zneplatnění výpovědi.

Spor jsem vyhrál a mám soudní rozsudek o neplatné výpovědi dané zaměstnavatelem. Rozsudek nabyl právní moci 2.10.2012 a je vykonavatelný dnem 6.10.2012. Zaměstnavatel byl podle rozsudku povinnen uhradit soudní výlohy do 3 dnů od nabytí právní moci, neudělal tak. Mám nárok na náhradu ušlé mzdy za to období? Jsem zaměstnán u jiné společnosti a nerad bych se zpět vracel k předchozímu zaměstnavateli, mohu podat okamžitou výpověď ze strany zaměstnance z důvodu porušení zákoníku práce a to nevyplácením mzdy? Popřípadě jak mám dál postupovat? Děkuji, Julián

ODPOVĚĎ:
Oznámením zaměstnavateli, že trváte na dalším zaměstnávání, jste podle § 69 zákoníku práce splnil podmínky pro to, aby Vám zaměstnavatel poskytoval náhradu mzdy (platu) a to do doby než Vám umožní pracovat či do doby platného ukončení pracovního poměru.
Určením neplatnosti výpovědi se obnovuje pracovní poměr a ode dne 3. 10. 2012 jste měl mít umožněno pracovat u předchozího zaměstnavatele, resp. měl jste se dostavit do předchozího zaměstnání a být připraven k práci.
Nyní je v první řadě třeba platně ukončit pracovní poměr, např. dohodou nebo okamžitým zrušením Vámi podle § 56 odst. 1 písm. b) zákoníku práce (z důvodu nevyplacení náhrady mzdy). Výpověď nedoporučuji podávat, jelikož byste musel odpracovat výpovědní dobu. Pokuste se tedy s původním zaměstnavatelem Škoda-Auto a.s. domluvit na dohodě o ukončení pracovního poměru.
Nelze vyloučit, že zaměstnavatel Vám pro Vás má "připravenou" výpověď v souvislosti s neomluvenou absencí v práci, jelikož jste měl nastoupit do práce. Další časová prodleva není na místě, jelikož neomluvená absence může působit zaměstnavateli škodu a vystavujete se poměrně riskantní situaci.

Zda pracovní poměr se pokusíte rozvázat dohodou či okamžitým zrušením se musíte rozhodnout s ohledem na znalost Vašeho bývalého zaměstnavatele.
S ohledem na riziko neomluvené absence doporučuji druhou variantu (tedy okamžité zrušení), jelikož se jedná o jednostranný akt. S tímto způsobem rozvázání pracovního poměru je spojena lhůta k podání okamžitého zrušení - náhrada mzdy náleží za dva dny (1. a 2. říjen), ta měla být vyplacena do konce listopadu a okamžitě zrušit pracovní poměr z tohoto důvodu je možné nejpozději do 15. prosince.

Po ukončení pracovního poměru je na místě nárokovat nevyplacené mzdové prostředky (výše zmíněnou náhradu mzdy) a soudní výlohy, příp. náhradu nákladů pokud byla žalovanému uložena. Pokud oboje bylo uloženo uhradit žalovanému rozhodnutím soudu, je možné věc předat exekutorovi k vymožení; pokud povinnost vyplatit náhradu platu nebyla soudem uložena, je třeba podat návrh na vydání platebního rozkazu k soudu.

Odpověď platí pouze v případě, že rozhodnutím soudu bylo určeno, že výpověď byla neplatná a rozhodnutí je pravomocné (tedy jsou splněny základní předpoklady). Osobně považuji zarážející určitou liknavost ze strany bývalého zaměstnavatele (tedy žalovaného), pokud máte zájem, anonymizujte rozhodnutí soudu a zašlete jej k posouzení na e-mail poradny za účelem potvrzení, že základní předpoklady jsou stoproceně splněny.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.