Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem zaměstananá u firmy 15 let, své pracovní povinosti jsem si vždy plnila, ale poslední rok mě začal šikanovat šéf, neustále a bez důvodně na mě křičel. Poslední jeho výstup, kdy mi sprostě nadával jsem nevydržela a nervově se zhroutila, od té doby jsem v pracovní neschopnosti, teď jsem v péči psychiatra.

Chtěla bych Vás požádat o radu jak se můžu bránit. Po skončení neschopnosti se do práce vrátit nemůžu. Mám podat výpověď ze zdravotních důvodů? Děkuji, Radka

ODPOVĚĎ:
Šikana na pracovišti bývá bohužel velmi často vedena s cílem donutit zaměstnance k podání výpovědi a obrana proti těmto praktikám je velmi složitá. Můžete se bránit soudní cestou, je ovšem velmi obtížné tyto praktiky prokázat, navíc by Vás podaná žaloba od povinnosti nastoupit do práce po ukončení neschopnosti neosvobodila. Podat výpověď je Vašim právem, zpravidla je jeho využití ovšem spojeno s dvouměsíční výpovědní lhůtou. Ve Vašem případě bych se zkusila se zaměstnavatelem dohodnout na okamžitém ukončení pracovního poměru.
Případné okamžité zrušení pracovního poměru by bylo možné až po vydání lékařského posudku (který by byl ovšem vystaven zařízením závodní preventivní péče Vašeho zaměstnavatele), a to jen tehdy, nepřeřadil-li by Vás zaměstnavatel ve lhůtě 15 dnů od předložení posudku na jinou vhodnou práci. K tomu, aby Vám nebyla krácena procentní sazba případné následné podpory v nezaměstnanosti, je taktéž třeba předložení lékařského posudku. V něm musí být uvedeno, že Vám Vaše zdravotní problémy brání ve vykonávání stávajícího zaměstnání.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.