Počet stránek ve webu: 43.149

1 1 1 1 1 Hodnocení 2.00 (1 hlas)
Potřebuju poradit při výpovědi ze zaměstnání. Pracuji 2 roky v kuchyni v restauraci jako cukrářka. Nerozumím si s paní šéfovou kvůli své práci. Máme časté konflikty. Chtěla bych odejít, ale nechtějí mi podepsat dohodu o ukončení pracovního poměru. Nastoupila jsem nemocenskou, nechci se už vrátit, výpovědní lhůtu 2 měsíce už bych tam psychicky nezvládla.

Mohu přestopit do jiného zaměstnání, podat výpověď (kterou nejspíš nebudou chtít podepsat), a požadovat započtový list? Nebo při nástupu na nemocenskou podat výpověď, počkat 2 měsíce (výpovědní lhůtu) a pak ukončit nemocenskou, nastoupit do jiného zaměstnání a požadovat zápočtový list? Nebo mám ještě nějakou jinou možnost? Děkuji, Lenka

ODPOVĚĎ:
Během nemocenské můžete ukončit pracovní poměr výpovědí - stačí ji zaměstnavateli zaslat písemně, nejlépe do vlastních rukou. S výpovědí Váš zaměstnavatel nemusí souhlasit, jeho souhlas nepotřebujete. Váš pracovní poměr pak skončí uplynutím dvouměsíční výpovědní doby, která začne běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla výpověď zaměstnavateli doručena. Poté můžete nastoupit k jinému zaměstnavateli nebo se zaevidovat na úřadě práce. Zápočtový list Vám zaměstnavatel vystaví až po ukončení pracovního poměru, tedy po uplynutí výpovědní lhůty.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.