Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Dne 29.11.2011 jsem nastoupila na nemocenskou. V době mé nemocenské mi bylo zrušeno místo k 31.12.2011. Jaký by měl následovat postup v mém případě, když se vrátím z nemocenské dejme tomu 1.6.2012 a mé místo již neexistuje?

Jak to bude z výpovědí (odstupným) a následně překážkou v práci (pokud budu trvat na 2 měsíční výpovědní lhůtě), je mi zaměstnavatel povinen dát písemně, že nemusím chodit do práce a bude mě platit jako překážku v práci 100% mé mzdy nebo musím přijmout i jinou práci, než tu co mám ve smlouvě nebo práci, co mám ve smlouvě ale jen jako zástup (třeba za dovolenou). Zaměstnavatel by mi měl vyplatit průměrný plat za překážku v práci a poté dát odstupné? Děkuji, Saša

ODPOVĚĎ:
Po ukončení Vaší pracovní neschopnosti pravděpodobně dojde k ukončení pracovního poměru dohodou nebo výpovědí. Dohodou může být pracovní poměr ukončen k jakémukoliv datu. S ukončením pracovního poměru dohodou ale musíte souhlasit.
Jestliže bude pracovní poměr ukončen výpovědí, poběží klasická dvouměsíční výpovědní doba. V případě, že vaše pracovní místo bylo zrušeno, se jedná o překážku v práci na straně zaměstnavatele a Vám během výpovědní doby přísluší náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Dále platí, že ani během výpovědní doby nejste povinna pro zaměstnavatele vykonávat jinou práci než tu, kterou máte uvedenou v pracovní smlouvě.
Po ukončení pracovního poměru budete mít nárok na odstupné, jehož výše podle nové úpravy zákoníku práce platné od ledna 2012 záleží na délce Vašeho pracovního poměru. Pokud jste u zaměstnavatele pracovala jeden rok, máte nárok na jeden měsíční plat, pokud dva roky, pak Vám patří dva platy, až v případě delšího pracovního poměru máte nárok na odstupné ve výši tří měsíčních platů.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.