Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
Jsem ředitelkou mateřské školy a aktuálně se mě týká situace v novém školském zákoně - konkurzy. Školku vedu celkem 9 let (je mi 45 let), školka vzkvétá. Zřizovatel se ale rozhodl, že konkurz na můj post vyhlásí. Jsem zoufalá. Zřizovatel nemusí své rozhodnutí nijak podložit?

Nemusí mít ke konkurzu důvod? Slyšela jsem, že pokud v konkurzu neuspěji, přicházím absolutně o pracovní místo ve školce i jako učitelka.
1) Mohu jako stávající ředitelka sama sebe uvolnit z funkce? Mohu toto udělat před vyhlášením výběrového řízení? Jakým způsobem?
2) Když se do výběrového řízení nepřihlásím, co se mnou bude? Jaké mám možnosti, nároky a práva?
3) Když se do výběrového řízení přihlásím a neuspěji, jaké mám možnosti, nároky a práva? Děkuji, Simona

ODPOVĚĎ:
Přestože to z Vašeho dotazu nevyplývá, předpokládám, že konkurz na Vaši pozici byl vyhlášen v souvislosti s novelou školského zákona č. 472/2011 Sb. (která nabyla účinnosti 1. 1. 2012). Skutečnost, že na místo ředitele v MŠ byl vyhlášen konkurz tak nesouvisí s tím, že by byl zřizovatel MŠ např. nespokojen s Vaší prací, ale vyplývá přímo ze zákona.
Dle čl. II/5 písm. a) zákona č. 472/2011 Sb. končí řediteli mateřské školky výkon práce na daném pracovním místě vedoucího zaměstnance, pokud tuto pozici zastával nepřetržitě po dobu delší než 6 let, dnem 31. 7. 2012 (což je i Váš případ). Další pracovní zařazení takového zaměstnance se pak řídí zákoníkem práce. Toto ustanovení se samozřejmě nepoužije, pokud výkon práce na daném pracovním místě vedoucího zaměstnance skončí dříve (tj. před 31. 7. 2012).
Na dotazy odpovím ve Vámi zvoleném pořadí:
1/ Uvolnění z funkce:
Pokud jste byla na místo ředitelky mateřské školky jmenována (což předpokládám), můžete se dle § 73/1 zákoníku práce této pozice vzdát. Vzdání se pracovního místa vedoucího zaměstnance musí být provedeno písemně (§ 73a/1 zákoníku práce), přičemž výkon práce na této pozici končí dnem následujícím po doručení vzdání se tohoto místa zřizovateli (popř. zde můžete uvést datum pozdější, samozřejmě však nejdéle 31. 7. 2012).
Neboť vzdání se místa je běžným právním úkonem, je zapotřebí, aby bylo dostatečně jasné (je tedy nutné identifikovat přesně Vaší osobu, zřizovatele, projevit jednoznačně svou vůli vzdát se místa ředitelky v MŠ, popř. odkázat na příslušnou právní úpravu, viz výše, samozřejmostí je datace a vlastnoruční podpis, lze Vám doporučit ponechat si jednu kopii).
S ohledem na shora uvedené Vám však vzdání se místa ředitelky MŠ nedoporučuji, jediným důvodem k vyhlášení konkurzu může být pouze skutečnost, že tak ukládá zákon, vzhledem ke svým zkušenostem a delšímu působení v MŠ máte na úspěch v konkurzu dobré vyhlídky.
2/ Pokud se do výběrového řízení nepřihlásíte:
Rozhodnete-li se do výběrového řízení nepřihlásit, skončí Váš pracovní poměr na pozici ředitelky MŠ ke dni 31. 7. 2012. To však neznamená, že by tím zcela skončil Váš pracovní poměr k mateřské škole.
Dle § 73a/2 zákoníku práce odvoláním nebo vzdáním se pracovního místa vedoucího zaměstnance pracovní poměr nekončí. Zaměstnavatel je povinen tomuto zaměstnanci navrhnout změnu jeho dalšího pracovního zařazení na jinou práci odpovídající jeho zdravotnímu stavu a kvalifikaci. V této souvislosti předpokládám, že před svým jmenováním ředitelkou MŠ jste zde působila jako učitelka, v tomto případě byste se tedy „vrátila“ zpět na toto místo, přičemž by se Váš pracovní poměr k MŠ řídil opět pracovní smlouvou (kterou jste při nástupu do MŠ na místo učitelky podepsala).
V případě, že by pro Vás neměl zaměstnavatel vhodnou práci (nebo byste takovou práci odmítla), pohlíželo by se na nastalou situaci jako na tzv. překážku v práci na straně zaměstnavatele (tj. náležela by Vám náhrada platu). Současně platí, že by byl dán výpovědní důvod podle § 52 písm. c) (tj. pro nadbytečnost).
3/ Pokud se do výběrového řízení přihlásíte a neuspějete:
V tomto případě je situace v podstatě stejná jako v bodě 2, tj. Váš pracovní poměr na pozici ředitelky MŠ skončí ke dni 31. 7. 2012, přičemž zaměstnavatel bude povinen nabídnout Vám vhodnou práci (tj. v souladu s Vaší pracovní smlouvou).
Mírně nad rámec Vašeho dotazu doplňuji, že podrobnosti jmenování a odvolávání ředitelů MŠ jsou dle § 131/2 školského zákona podrobněji zakotveny v § 166 školského zákona.
Na úplný závěr své odpovědi pouze opakuji, že jsem vycházel z předpokladu, že zřizovatel MŠ přikročil k vyhlášení konkurzu na základě shora citované novely školského zákona a z předpokladu, že před svým jmenováním na pozici ředitelky MŠ jste zde pracovala jako učitelka (tj. na základě pracovní smlouvy).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.