Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V říjnu 2011 jsem nastoupila do práce po ukončení tříleté rodičovské dovolené, hned po nástupu jsem dostala od zaměstnavatele výpověď z organizačních důvodů, ke konci prosince kdy měl být ukončen pracovní poměr jsem dostala nabídku o prodloužení - rozvázání pracovního poměru dohodou - do konce května 2012.

Jedná se o dodatek k původní pracovní smlouvě. Můj dotaz zní: pokud otěhotním v době prodloužení smlouvy (leden až květen) zda pracovní poměr končí 31.5.2012 nebo se vztahuje ochranná lhůta a zaměstnavatel mě nesmí propustit. Děkuji, Vladislava

ODPOVĚĎ:
Dříve než odpovím na Váš dotaz, doporučuji Vám mírně vyjasnit právní vztah s Vaším zaměstnavatelem. Dle § 50/5 zákoníku práce platí, že výpověď může být odvolána pouze se souhlasem druhé smluvní strany (zde tedy Vás), přičemž odvolání výpovědi i souhlas s jejím odvoláním musí být písemné. V případě, že by nebyla výpověď z října 2011 tímto způsobem odvolána, mohlo by v budoucnu dojít ke sporu o oprávněnosti Vašeho pracovního poměru (neboť platně podaná výpověď je v příkrém rozporu s dodatkem k pracovní smlouvě, který mění její platnost).
K Vašemu dotazu uvádím, že tzv. ochranná doba dle § 53/1 písm. d) zákoníku práce (tj. doba, kdy je zaměstnankyně těhotná či čerpá mateřskou či rodičovskou dovolenou) se vztahuje pouze na zákaz dát takové zaměstnankyni v tomto období výpověď. Na ukončení pracovního poměru uplynutím doby, na kterou byl sjednán (tedy o pracovní poměr na dobu určitou - § 48/2 Zákoníku práce) se však tento zákaz nevztahuje a Vaše případné těhotenství by proto skončení pracovního poměru k 31. 5. 2012 nezabránilo.
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.