Počet stránek ve webu: 43.166

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)
V naší firmě není dlouhodobě dostatek práce a tak mi zaměstnavatel navrhuje dohodu o ukončení pracovního poměru. Když jsem se ptal na odstupné, na které mám nárok tak mi bylo sděleno, že pokud budu trvat na odstupném tak že má organizace jiné možnosti jak tuto povinnost obejít, např. doslovně, že jistě vím, že není práce takže pokud mě někdo uvidí že například nedělám, tak mohu dostat "žlutou kartu" a nakonec paragraf pro hrubé porušení kázně s patřičnými důsledky. Byla řeč i o nějaké náhradě odstupného ve formě odměny ale o její výši jsme se nebavili.

Smlouvu mám na zkrácený úvazek na 6 hodin a i přesto, že mi organizace nemůže nařídit práci přesčas, jim vyhovuji a jezdím podle potřeby na montáže s pracovní dobou přesahující 8 hodin. Tak nevím, jak mám dále postupovat. Koncem měsíce se máme sejít a dohodnout konečné řešení. Obávám se, že pokud budu trvat na zákonném odstupném, tak se budu vystavovat šikanování ze strany zaměstnavatele. Můj návrh by byl se dohodnout na tom, že výpověď z jejich strany by byla bez výpovědní lhůty a s minimálně dvěma platy, jako nějaké odstupné ve formě odměny jak mi navrhli. Poraďte jestli je to takto možné a co dělat v případě, že na to nepřistoupí. Děkuji. Albert


ODPOVĚĎ:
Dát výpověď zaměstnanci pro hrubé porušení pracovních povinností může jen ten zaměstnavatel, který si je jistý tím, že jeho personalistika je v takovém stavu, že žalobu ze strany zaměstnance ustojí tím, že soudu doloží dostatečně průkazní materiály, jimiž tvrzení vyvrátí. Je třeba si uvědomit, že kvalita výpovědi pro hrubé porušení pracovních povinností musí být velmi vysoká. Musí přesně a důsledně zadokumentovat všechny důvody, uvádět časy, případně svědky a přesný popis okolností, proč je výpověď dána. Takže se výpovědi pro hrubé porušení pracovních povinností (či chcete-li ponovu porušení pracovních povinností) neobávejte zbytečně. Soudní cestou by se jí dalo bránit a zaměstnavatel by musel prokazovat, že je opřena o pravdivé skutečnosti.

Zkuste se se zaměstnavatelem nějak dohodnout, případně o jeho nestandardních praktikách informujte inspekci práce, která bude povinna řešit Váš podnět. Nemůže Vám být vnucena výpověď dohodou, pokud se má jednat o výpověď z organizačních důvodů (s níž souvisí Váš nárok na odstupné). Není potřeba přistupovat na nižší odstupné než na jaké máte nárok (a v podstatě by to bylo i proti Zákoníku práce).
Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.