Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Srážky ze mzdy - zaměstnavatel mi strhával dlouhodobě srážky za chyby, které jsem ani neudělal. Chtěl jsem to po nich vysvětlit, ale byl jsem odbyt. Předal jsem tedy celou věc inspektorátu práce a ten po dlouhé době rozhodl, že firma porušila pracovněprávní předpisy. A prováděla srážky bez uzavřené dohody o srážkách.

S tímto papírem jsem požadoval po firmě vrácení těchto srážek, ale firma mi je vrátit nechce. Chtěl bych je vyzvat nějak písemně a pak jedině soud, jestli to píši správně. Nebo je jiná možnost? Po emailovém uplatnění vrácení stržených částek na mě zaměstnavatel hned vytáhl 2 porušení kázně (schválně). Jedno za to, že odcházím z pracoviště 5:57 hod. Papírově pracuji od 22:00 do 6:00 (noční směna), ale ústně jsem byl požádán vedoucím (09/2016), jestli bych nemohl přijít o 10 minut dříve a tudíž i končit o 10 minut dříve z důvodu předávání směn, ale odpíchnout si musím v 6:05, což jsem dodržoval. Takto o 10 min chodili všichni z našeho pracoviště, bylo to taky z důvodů sprchování a dojezd autobusů pro některé pracovníky. Já se sprchoval až doma, jelikož to mám cca 2 minuty autem. Pokárání jsem dostal pouze já a ostatní si stále chodí o 10 minut předem bez jakéhokoliv napomenutí. Vše jsem si nahrával na telefon, kde se říká, že je to taky kvůli tomu, jak je na mě prokurista závodu naštvaný atd. a o oněch 10-ti minutách dávno věděl. Druhé pokárání je za špinavé cívky nití (pracuji v nitárně), které po mě zbyla poslední můj pracovní den před Vánocemi 2016. Volat prý mi nechtěli, jelikož mi začala dovolená, jen to vyfotili a dnes, 2.1.2017, mi to předložili, ale já si toho ani vědom nejsem. Obzvlášť když se tam míchají cívky s předešlou směnou a měl jsem zaučení na onom pracovišti pouze 1 den a 2 hodiny (před cca 2 měsíci). Musím tedy kluba prohlížet dokola a když jsem je upozornil, že o to budu pracovat míň (máme kolektivní prémie), tak mi na to řekli, že se toto bude řešit potom. Jaký je váš názor? Mam nějakou šanci kárné porušení napadnout, k soudu se mi moc nechce. A co ty stržené částky? Předem děkuji za vaší radu. Milan

ODPOVĚĎ:
Ohledně srážek ze mzdy, které Vám byly neprávem strženy, můžete zaměstnavatele písemně vyzvat k jejich doplacení s odkazem na zjištění inspektorátu práce, zejména pokud ho máte k dispozici. Pokud však zaměstnavatel plnit nebude chtít, pak byste skutečně musel podat žalobu k soudu. Inspektorát práce může zjistit pochybení, uložit pokutu a povinnost k nápravě, ale plnění vůči zaměstnanci nezajistí.
Na výtky můžete zcela jistě písemně reagovat s tím, že s nimi nesouhlasíte a uvést zde důvody. Pokud jste byli s vedoucím domluveni na této pracovní době, pak výtka není oprávněná i s poukazem na to, že ostatní zaměstnanci tak také činí, a to i nadále. Ohledně druhé výtky také můžete reagovat, že si nejste ničeho vědom. Pokud by pak tyto výtky měly dohru v podobě např. výpovědi, mohl byste se u soudu lépe bránit, pokud byste uvedl, že jste s nimi od počátku nesouhlasil.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.