Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Byl jsem vyslán ve svém volnu na školení, které jsem musel absolvovat v určeném termínu. Zaměstnavatel mi toto školení proplatil jako překážky v práci a navýšil mi o dobu strávenou na školení fond pracovní doby. Je tento postup správný? Vzhledem k tomu, že jsem se zmíněného školení účastnil nad rámec pracovních hodin, nemělo mi být proplaceno jako přesčas? Děkuji, Filip.

ODPOVĚĎ:
Pokud jste se účastnil školení na příkaz zaměstnavatele, tj. tedy v jeho zájmu, pak se jednalo o prohlubování kvalifikace dle § 230 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění a účast na takovém školení se považuje za výkon práce, za který náleží mzda nebo plat.
Zaměstnavatel Vám měl dobu takto strávenou proplatit jako byste v tu dobu pracoval, pokud jste byl na školení i nad rámec své stanovené pracovní doby, mělo se jednat o práci přesčas.
Pokud zaměstnavatel postupoval tak, jak postupoval, postupoval nesprávně, pokud Vám byl fond pracovní doby o dobu strávenou na školení navýšen, a vy jste tuto dobu navíc odpracoval, mělo by Vám to být proplaceno jako práce přesčas.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.