Počet stránek ve webu: 43.133

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Ráda bych měla dotaz co se týče dovolené. Pracuji pro agenturu 2013-2016. Mám asi 25 dní dovolené, 5 dní z minulého roku a 20 z tohoto. Jsem pořád v práci, na přesčasy normálně chodím, žádné absence nemám. Zažádala jsem si na Vánoce o dovolenou od 19.12.2016 - 2.1.2017. Bylo mi řečeno, že žádnou dovolenou nedostanu.

Že mi jí dají před svátky a mezi svátky budu muset přijít do práce. Za tento rok jsem měla asi jen cca 10-12 dní dovolené. Teď odjíždím právě na hory (zaplacený zájezd). Napsala jsem tento týden email vedoucímu a i agentuře, že si beru dovolenou, aby mohli naplánovat směny na prosinec. Ale bylo mi řečeno že žádnou nedostanu. Že si jí nezasloužím (???) atd. A hrozí mi výpovědí. Proto prosím o odpověď jak je to pro nás laiky ze zákoníku práce. Dělám nepřetržitý (osmihodinový) provoz jsem v práci skoro každý den. Za 2015 jsem měla 410 hodin přesčasů. Tento rok mi zbývá udělat 50 hodin a jsem na hodnotě 416 hodin přesčasů za rok. Jak může zaměstnavatel nakládat se starou dovolenou a do kdy musí být vybrána? Kolegyně má 35 dní dovolené 20 dní z tohoto roku 15 z minulého roku. Jaký je přesný postup, jak zažádat o dovolenou? Když mám novou i starou a s vedoucím se nedohodnu (jeho nadřízená je majitelka agentury). Jak je to se zůstatky dovolené. A výplata mi nechodí včas, než jak mám napsané ve smlouvě. Musím psát a prosit, aby mi výplatu poslala agentura co nejdříve.
Nechci přijít o práci, ale zároveň nechci, aby se mnou takto jednali. Jednání zaměstnavatele se silně projevuje na mé psychice a o únavě nemluvím. Mohu případně přesčasovou práci odmítnout? Zaměstnavatel přesčasy odůvodňuje tak, že nemá dost zaměstnanců, protože agentura má od firmy, ve které děláme  nařízený nepřetržitý provoz a máme nízký stav kolegů. Dělám na kontrole výrobků na sms 3D měřění. Na přesčasy jsme skoro všichni kvůli penězům přistoupili.
Prosím tedy o dotaz jak s tou dovolenou. Každý to má jinak, nám to zatím převádí do dalšího roku, ale přece kolegyně nemůže mít příští rok 55 dní dovolené? Zaměstnavatel podmiňuje vyplacení mzdy pracovními výkony zaměstnanců. Napsal to mě i ostatním zaměstnancům. Považuji to za bossing v přímém přenosu. Děkuji, Milena

ODPOVĚĎ:
Obecně platí, že dovolenou určuje zaměstnavatel, a to s přihlédnutím k oprávněným zájmům zaměstnance, pokud tomu však nebrání provozní důvody zaměstnavatele. Pokud tedy zaměstnavatel odůvodní neposkytnutí dovolené provozními důvody, pak zaměstnanec nemá možnost si dovolenou čerpat dle svého uvážení.
Jiná situace však nastává v případě „staré“ dovolené, tj. dovolené, která se zaměstnanci převedla z minulého kalendářního roku. Čerpání této staré dovolené má zaměstnavatel povinnost zaměstnanci určit, a to do 30.6. následujícího kalendářního roku. Pokud tak neučiní, může si termín jejího čerpání určit zaměstnanec sám, za splnění podmínky, že to oznámí zaměstnavateli alespoň 14 dní předem, nedohodne-li se s ním jinak. Pokud jste tedy neobdržela od zaměstnavatele doteď určení, kdy si máte lońskou dovolenou čerpat, písemně zaměstnavateli oznamte, že dle § 218 odst. 3 ZP si chcete čerpat dovolenou v daném termínu. Můžete mu to oznámit již nyní, pokud Vám už písemně nedal jiný termín čerpání. Jedná se ale jen o 5 dní z loňského roku, což Vám Vámi uváděný rozsah dovolené o vánocích nepokryje.
Ohledně přesčasů platí, že zaměstnavatel může nařídit zaměstnancům přesčasy v maximální rozsahu 8 hodin týdně a 150 hodin v kalendářním roce. Pokud s prací přesčas vysloví zaměstnanec souhlas, jsou pak limity 8 hodin týdně v průměru za 26 (52) týdnů. Nad tyto limity práci přesčas konat nelze.
Vyplacení mzdy je odvislé na znění pracovní smlouvy, pokud máte mzdu úkolovou, pak je to možné odvíjet od výkonu práce, jinak nikoliv.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.