Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

02/2015 jsem měl při kontrolním vážení přeložené vozidlo, za což jsem od celního úřadu dostal pokutu 1000 Kč. 03/2015 jsem s firmou rozvázal pracovní poměr. Za totéž přeložení vozidla firma ve správním řízení dostala pokutu 9.000 Kč, plus náklady na odvolací řízení 1.000 Kč, které mi teď - v červenci 2016 přefakturovala.

Jako důvod firma uvádí, že přeložení vozidla bylo POUZE vinnou řidiče, který byl řádně proškolen a přeložení bylo způsobenou pouze jeho nedbalostí, a tudíž má právo po řidiči pokutu vymáhat. Zjednodušeně bych řekl, že při správním řízení ze mě udělala totálního a neschopného blbce a všechnu vinnu shodila na mě jako na řidiče. Já bych rád uvedl, že jsem ke správnímu řízení neměl možnost se jakkoliv vyjádřit, dále že jsem za své působení u firmy neabsolvoval jediné školení řidičů - školení probíhala 200 km daleko od mého místa bydliště a já jsem v noci před školením ještě musel odjet jízdu, takže bych rovnou z noční musel absolvovat školení, a dále, že jsem několikrát poukazoval na přeložení vozidla. Firma vždy hrála "mrtvého brouka" a čekala, jak celá přeprava dopadne, nereagovala na SMS, nereagovala na zprávy přes satelitní GPS umístěné ve vozidle, nebo když dispečink reagoval, bylo mi sdělěno, že to mají od technika spočítané a váha nákladu "vychází" a pokud náklad odmítnu naložit, budou mi účtovány náklady spojené s neodvezením zakázky. Bohužel nemám pro toto důkaz, neboť veškerá komunikace probíhala ze služebního telefonu, který jsem musel odevzdat, nebo přes GPS ve vozidle, které je opět majetkem firmy. Rád bych od Vás věděl, jestli jsem povinen částku 10.000 Kč firmě zaplatit, nebo jak mám postupovat. V době mého pracovního poměru jsem byl pojištěný na hmotnou odpovědnost. Moje nová práce je v zahraničí, kde tuto pojistku nepotřebuji, tak jsem ji zrušil. Vztahuje se tato událost ještě do platnosti staré pojistky, nebo již ne?

ODPOVĚĎ:
K proplacení vystavené faktury jste povinen pouze v případě, že jste udělení pokuty Vašemu bývalému zaměstnavateli (tedy škodu na jeho straně) zavinil. Dle § 250/1 a 2 zákoníku práce platí, že:
- zaměstnanec je povinen nahradit zaměstnavateli škodu, kterou mu způsobil zaviněným porušením povinností při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním;
- byla-li škoda způsobena také porušením povinností ze strany zaměstnavatele, povinnost zaměstnance nahradit škodu se poměrně omezí (tzn. že pokud byla škoda způsobena výlučně porušením povinností zaměstnavatele, není zaměstnanec samozřejmě povinen nic hradit).
Pakliže jste svého bývalého zaměstnavatele opakovaně upozorňoval na přetížení nákladního vozidla, přičemž z jeho strany na to nebylo nikdy adekvátně reagováno, a zároveň nebyly Vaším bývalým zaměstnavatelem vytvořeny podmínky pro Vaše řádné proškolení, lze si Vaší odpovědnost za vzniklou škodu představit jen těžko.
Je rovněž otázkou, zda po Vás hodlá Váš bývalý zaměstnavatel škodu ve výši 10.000,- Kč vymáhat soudní cestou či zda Vás zkouší pouze zastrašit. Jste-li přesvědčen o tom, že za vzniklou škodu neodpovídáte, můžete kontaktovat advokáta:
www.advokatikomora.cz
a s jeho pomocí připravit odpověď, v níž Vašemu bývalému zaměstnavateli sdělíte své právní stanovisko a fakturu odmítnete uhradit. Tuto odpověď můžete připravit samozřejmě i sám, je však pravdou, že dopis psaný na hlavičkovém papíře advokátní kanceláře (doplněný kopií plné moci, kterou advokátovi udělíte) udělá na Vašeho bývalého zaměstnavatele bezesporu mocnější dojem (prostřednictvím tohoto dopisu dáte najevo, že svou obranu proti fakturované částce míníte vážně)
Pokud by na Vás Váš bývalý zaměstnavatel podal k soudu žalobu, mohl byste se dostat do důkazní nouze (pakliže nemáte k dispozici žádné důkazy o Vašich upozorněních na přetížené nákladní vozidlo) ; v tomto ohledu je nicméně důležité, zda by byl Váš bývalý zaměstnavatel vůbec schopen prokázat svá žalobní tvrzení.
Pokud jste byl v minulosti pojištěn na hmotnou odpovědnost, nebude se tato pojistka na předmětnou škodu pravděpodobně vůbec vztahovat. V tomto ohledu je nutné si uvědomit, že hmotná odpovědnost (neboli odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat dle § 252 a násl. zákoníku práce) se týká hodnot, které byly zaměstnanci svěřeny k vyúčtování (zejména hotovost, ceniny, zboží, zásoby materiálu apod.), nevztahuje se však na škodu způsobenou v důsledku udělení pokuty ze strany správního orgánu.
Je logické, že Vám nebylo umožněno se vyjádřit v rámci správního řízení, které vedl celní úřad s Vaším bývalým zaměstnavatelem, a to z toho důvodu, že jste nebyl účastníkem tohoto řízení (v rámci tohoto řízení jste tedy figuroval jako třetí osoba, která nemá právo do tohoto řízení zasahovat).
_______________________
Právní předpisy zmiňované v odpovědi:
zákon č. 262/2006 Sb. , zákoník práce
Aktuální znění těchto právních předpisů naleznete zde:
https://portal.gov.cz/app/zakony/

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.