Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Naše měsíční smluvní mzda je s ohledem na kombinaci kancelářské práce x exteriéry sjednána "s přihlédnutím k příp. práci přesčas v rozsahu dle § 93 odst. 2 Zákoníku práce" a skládá se z pevné a pohyblivé části - ta je stanovena v závislosti na plnění hodnotících ukazatelů. Jedním z nich je splnění týdenní pracovní doby 38,75 h. s půlročním vyrovnávacím obdobím.

Nové vedení zavedlo povinnost napracování svátků, což třeba jen u vánoc znamená 23,25 h. a tento deficit mi zřejmě způsobí finanční sankci. Nevadí mi, bezdětnému, docházet na pracoviště přes svátky, práce je tam stále dost, ale to vysloveně nesmím, protože by mi podnik musel vyplatit příplatek, ač o něj nestojím. Je správné požadovat napracování státních svátků, prosím? Děkuji, Evžen

ODPOVĚĎ:
Napracování státních svátků je zcela v rozporu se zákonem. Zaměstnavatel po Vás toto žádat nesmí. Pokud byste měl být sankcionován v důsledku toho, že jste si státní svátek nenapracoval, jedná se opět o sankci v rozporu se zákonem. V případě udělení sankce ji tak můžete odmítnout a bez zbytečného odkladu sdělit zaměstnavateli, že ji splnit nehodláte z důvodu rozporu se zákonem. Pokud by zaměstnavatel i přesto trval na jejím udělení, můžete se obrátit na soud. Jednání zaměstnavatele lze také řešit podáním podnětu na oblastní inspektorát práce.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.