Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zaměstanec požádal o změnu pracovní doby od 8 do 14,30 v 2015. Tato změna mu byla schválena. Dnes (24.03.2016) ovšem nastoupil bez oznámení v 6 hodin. Zaměstnavateli předem nic neoznámil. Zaměstnanec jen dnes (24.03.2016) sdělil, že bude dělat do 12.30 hod. Vzhledem k tomu, že je to pro mne nová situace, prosím o radu jak postupovat.

Jakým způsobem se může zaměstnavatel bránit? Dá se to posuzovat jako porušení pracovní doby? Může zaměstnavatel v tomto případě trvat na dodržení pracovní doby do 14.30? (běžná doba ostatních zaměstnanců-jednosměnný provoz) Děkuji za odpověď. Kamila

ODPOVĚĎ:
Z ustanovení § 81 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění jasně vyplývá, že pracovní dobu rozvrhuje zaměstnavatel a určí začátek a konec směny. Dle § 81 odst. 3 pak platí, že zaměstnanec je povinen být na začátku směny na pracovišti a odcházet z něj až po skončení pracovní doby.
Pokud měl zaměstnanec jasně stanovenou pracovní dobu) v pracovní smlouvě, v jiném jednostranném oznámení ze strany zaměstnavatele, ve vnitřním předpisu zaměstnavatele, apod.), pak musí tuto pracovní dobu respektovat, s jakoukoliv změnou musí zaměstnavatel souhlasit, zaměstnanec si nemůže sám určit, že jeho pracovní doba bude jinak rozvržena.
V daném případě bych u zaměstnance trvala na stanovené pracovní době, pokud by toto zaměstnanec odmítal, pak bych ho písemně upozornila na porušování jeho povinností vyplývajících z právních předpisů, a to při každém takovém porušení, považovala bych to za závažné porušení, zejména pokud by Vám tímto způsobí nějaké provozní problémy. Důsledkem by mohla být výpověď dle § 52 písm. g) ZP.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.