Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Pracuji ve firmě v nepřetržitém provozu dlouhý krátký týden 12h. Směny tím vznikne za rok ve fondu pracovní doby cca +4 dny. Před rokem 2013 nám byly propláceny jako přesčas. Nyní jsou v rozpisu směn jako tzv. volné dny a jistě náhodou vždy v den státního svátku to znamená, že jsme v den státního svátku zadarmo doma.

Suma sumárum - 4 dny svátku - 4 dny přesčasu. Je takové počínání zaměstnavatele v souladu se zákonem. Děkuji, Teodor

ODPOVĚĎ:
Pokud pracujete v nepřetržitém provozu, pak zaměstnavatel plánuje dopředu směny bez ohledu na soboty, neděle a také svátky.
Pokud dobře chápu Vámi popsaný případ, tak dané 4 dny jsou prací přesčas. Za práci přesčas však v prvé řadě náleží zaměstnanci příplatek, pouze s jeho souhlasem je možné mu za práci přesčas poskytnout náhradní volno (§ 114 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění).
Pokud máte na svátek naplánovanou směnu, pak Vám za práci ve svátek náleží mzda a náhradní volno v rozsahu práce konané ve svátek. Po dobu čerpání náhradního volna zaměstnanci připadne náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku. Namísto poskytnutí náhradního volna se zaměstnavatel může se zaměstnancem dohodnout na poskytnutí příplatku ve výši průměrného výdělku.
Pokud Vám na daný den směna naplánovaná nebyla, pak byste v tento den stejně nepracoval, máte volno a nenáleží Vám žádná kompenzace za tento den (§ 115 ZP).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.