Počet stránek ve webu: 43.147

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Do teď jsme měli v práci 3 směný provoz. od 1.10.2015 přejíždíme na nepřetržitý provoz (krátký a dlouhý týden). Zatím jsme měli 1 týden (5 dní) celozávodní dovolené. Pokud se nepletu zákon určuje 1x za rok 10 dní dovolené vkuse. Zatím teda nesplněno ze strany zaměstnavatele. V rozpisu směn se s další dovolenou nepočítá.

Nejbližší dovolená je až mezi svátky Vánoce-Silvestr (od 23.12. do 31.12.2015 - nepočítám svátky ty se asi nepočitají do těch 10 dnů dovolené? ). Má zaměstnavatel tedy právo nám takovýmto způsobem krátit dovolenou danou zákonem? A může zaměstnavatel do klouzáků nařídit dovolenou? V našem případě od 1.10.2015 do 31.12.2015 nám nařizuje každý měsíc 1 klouzák a tím tedy dovolenou. Ono původně nám zaměstnavatel měl v plánu dávat dovolenou i na vánoční svátky … i když to jsme tak nějak společně vyřešili, že to nebude dělat, když to zákon zakazuje. Děkuji, Katarína

ODPOVĚĎ:
Ustanovení § 217 odst. 1 zákona č. 262/2006 Sb. , zákoník práce, v platném znění určuje zaměstnavateli povinnost určit zaměstnanci dovolenou tak, aby jedna její část trvala nejméně dva týdny, nedohodne-li se se zaměstnancem jinak. Pokud budete pracovat na krátký a dlouhý týden, pak jeden týden dovolené nebude činit 5 dní, ale bude to přepočítáno podle průměrného počtu směn za pracovní týden. Vámi uváděné určení dovolené na Vánoce by dle mého názoru nebylo dostačující, ale neznám konkrétní údaje, tj. jaké je celková výměra dovolené za kalendářní rok, jaká je Vaše výměra dovolené za týden dle nového provozu apod.
Zaměstnavatel Vám dovolenou zkrátit nemůže, resp. bylo by to proti zákonu, nevyčerpaná dovolená se Vám převádí do následujícího kalendářního roku.
Pokud „klouzákem“ je myšleno náhradní volno za odpracované hodiny navíc v měsíci, pak na tuto dobu Vám zaměstnavatel dovolenou nařídit neměl – viz. § 219 odst. 2 ZP.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.