Počet stránek ve webu: 43.121

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Zajímalo by mě, zda mě může zaměstnavatel nařídit převlékání z pracovního do civilního oblečení. Pracuji ve výrobě (montérky fasujeme) a při odchodu se nepřevlékám (jezdím svým vozem). Nikdy to zaměstnavateli nevadilo, ale od minulého týdne nám nařídil převlékání, zdůvodňuje to tím, že oblečení je majetkem firmy, montérky si peru na vlastní náklady doma.

Má na to právo nařizovat mi v čem mám chodit z práce? Podotýkám, že na směně je nás daleko víc jak teplé vody na osprchování, sprchy taky nejsou v nejlepším stavu (rozhodně tam bych se sprchovat nechtěl, za předpokladu, že by na mě zbyla teplá voda). Nehledě na to, že nemáme skříňky rozdělené na pracovní a civilní šaty. Mohu se proti tomuto rozhodnutí nějakým způsobem bránit? Děkuji, Norbert

ODPOVĚĎ:
Zaměstnavatel je povinen poskytovat zaměstnanci jako ochranné pracovní prostředky i pracovní oděv a pracovní obuv, pokud zaměstnanec pracuje v prostředí, v němž oděv nebo obuv podléhá při práci mimořádnému opotřebení nebo znečištění nebo plní ochrannou funkci (§ 104 odst. 2 zákoníku práce). Toto je tedy i Váš případ. Zaměstnavatel poskytnutím monterek plní povinnost uloženou mu Zákoníkem práce.

Zákoník práce dále uvádí, že zaměstnavatel je povinen udržovat osobní ochranné prostředky (tedy i oděv a obuv, pokud ho poskytuje) v použitelném stavu a kontrolovat jejich používání. Osobní ochranné prostředky náleží zaměstnanci bezplatně (§ 104 odst. 4 a 5 ZP). Údržba, tj. i praní oděvu je primárně věcí zaměstnavatele, pokud nedojde k jiné dohodě.

Pokud vaše povaha práce vyžaduje po skončení výkonu práce celkovou očistu těla, je zaměstnavatel povinen zaměstnancům tuto očistu umožnit, a to za podmínek uvedených v nařízení vlády č. 361/2007 Sb., kterým se stanoví podmínky ochrany zdraví při práci. V daném nařízení jsou uvedeny podmínky provozu sanitárních zařízení (§ 54), tj. mimo jiné i sprchy a šatny. Zaměstnavatel je povinen v určitých případech zřídit sprchy v daném počtu a kvalitě, je také povinen zařídit šatnu zaměstnanců tak, aby bylo možné ukládání civilního oděvu tak, aby nedošlo k jeho poškození, je-li pracovní oděv vlivem povahy práce znečištěn (např. olejem, benzínem apod.).

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že zaměstnavatel poskytuje pracovní oděv na své náklady, je povinen kontrolovat jeho používání, a jelikož údržba jde na jeho náklady, může požadovat, abyste pracovní oděv nosili pouze při výkonu práce, nikoliv ve svém volném čase, kterým se rozumí i cesta do a ze zaměstnání. Na druhou stranu však zaměstnavatel musí dodržovat povinnosti stanovené mu výše uvedeným nařízením vlády a Zákoníkem práce. Pokud tyto povinnosti zaměstnavatel nedodržuje, porušuje pracovněprávní předpisy. Dle mého názoru tedy není možné, aby zaměstnavatel po zaměstnancích na jednu stranu vyžadoval dodržování určitých povinností, jejichž uložení zaměstnancům mu zákoník práce sice umožňuje, na druhou stranu však sám nedodržoval v této oblasti pracovněprávní předpisy a neumožnil zaměstnancům výkon svých práv vyplývajících jim ze stejných pracovněprávních předpisů.

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.