Počet stránek ve webu: 43.155

1 1 1 1 1 Hodnocení 0.00 (0 hlasů)

Je jedno nealko pivo považováno podle Zákoníku práce za alkoholický nápoj? (Konkrétně Bitter, 0.5 l) Děkuji, Radim

ODPOVĚĎ:
Zaměstnanec je dle ustanovení § 106 odst. 4 písm. e) zákoníku práce povinen nepožívat alkoholické nápoje a nezneužívat jiné návykové látky na pracovištích zaměstnavatele a v pracovní době i mimo tato pracoviště a nevstupovat pod jejich vlivem na pracoviště. Pojem „alkoholické nápoje“ zákoník práce nevymezuje, ale odkazuje na zvláštní právní předpis, kterým je zákon č. 379/2005 Sb. , o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami, ve znění pozdějších předpisů. Podle § 2 písm. k) tohoto zákona se alkoholickým nápojem rozumí lihovina, víno a pivo; alkoholickým nápojem se rozumí též nápoj, který není uveden ve větě první, pokud obsahuje více než 0,5 objemového procenta alkoholu.
Nealkoholické pivo může obsahovat max. 0,5% alkoholu, nelze ho tedy ve smyslu výše uvedeného zákona považovat za alkoholický nápoj.
I přes výše uvedené není možné vyloučit možnost, že zaměstnavatel požívání nealkoholického piva zakáže. I nealkoholické pivo obsahuje určité množství alkoholu a při jeho požití ve větším množství může dojít v určitých případech k mírnému ovlivnění alkoholem, a tedy např. i k nežádoucím důsledkům ovlivňujícím schopnost soustředění se zaměstnance. Je tedy vždy nutné posuzovat, jaké důvody zaměstnavatele k tomuto zákazu vedou. Domnívám se však, že konzumace jednoho nealkoholického piva by neměla být problematická (nevedou-li k tomuto zákazu zaměstnavatele nějaké zvláštní důvody).

Nenašli jste odpověď na váš dotaz? Zeptejte se našich právníků za drobný poplatek 79 Kč. Odpověď obdržíte do 3 dnů. Poradit se s právníkem.